CIGARE

4th CIGAR SMOKING WORLD CHAMPIONSHIP 2013.

Nakon tri dana hedonističke opsade Splita, gosti koji su pristigli sa svih krajeva svijeta, svojim kućama su se vratili prepuni utisaka izazvanih originalnim festivalom pod nazivom „Cigar Smoking World Championship“.

Organizacioni tim Cigar kluba Mareve, na čelu sa predsjednikom Markom Bilićem, ujedinio je sve elemente potrebne za nezaboravan doživljaj. Grad Split poslužio je kao izvrsna infrastruktura, a njegove lokacije kao što je prekrasna terasa Hotela Park, prestižni dvorac Martinis Marchi na otoku Šolti, te ugledni Hotel Radisson Blu bile su pun pogodak  za svjetsku promociju na koju su pristigli najugledniji  svjetski gosti  iz čak 19 zemalja. Prekrasno vrijeme dalo je zeleno svjietlo atraktivnom i uzbudljivom  programu koji je objedinio more, kopno i vazduh. 

Program je započeo u petak 6. septembra sa Martell konjak trenucima i dimom Macanuda na terasi hotela domaćina Radisson Blu Resorta, a nastavio se na romantičnoj terasi Hotela Park, gdje su gosti uživali u autohtonom dalmatinskom meniju i vrhunskim vinima kuće Belje. Na terasi hotela Park su održane prezentacije dviju cigara i to: Esenciales by Sanja Lopar i Grand Cafe Trinidad by Bespoke Cigars.

Program festivala je nastavljen u subotu ujutro, kada su se u znaku istinskog luksuza i hedonizma gosti na floti luksuznih jahti uputili prema Martinis Marchi dvorcu u Maslinici na otoku Šolti. Gosti su na jahtama mogli uživati u Mumm šampanjcu, koji je iz šestolitarskih boca tekao u potocima, kao i 25 godina starom Chivasu. Vrhunac putovanja je bila helikopterska dostava šampanjca i Chivasa na jednu od jahti, u režiji Vlahe Marića iz Helimaxa.

Goste je na Martinis Marchiju dočekao ručak s autohtonim dalmatinskim jelima, uz priznata vina kuće Tomić s Hvara. Zainteresovani su mogli prisustvovati degustacijskom seminaru Farel cigare i ruma Havana Club Selection de Maestros ili otići na panoramska letenja helikopterom iznad Šolte i obližnjih otoka.

Po povratku u Split i nakon kraće stanke za odmor, krenuo je glavni dio programa: četvrto po redu Svjetsko takmičenje u dugom pušenju cigare. Takmičenje se održalo u Grand Ballroom hotela domaćina Radisson Blu Resorta, a na njemu su učestvovali predstavnici 19 zemalja, njih ukupno 48. Takmičenje je otvorio Ivan Mažuranić, praunuk bana Ivana Mažuranića, počasnim odsijecanjem prve cigare. Nakon 105 minuta neizvjesnog takmičenja, pobjedu je odnio Rus Alexander Shagay, drugo mjesto osvojio je Splićanin Nenad Medak, a treće mjesto Švajcarac Charles-Andre Aymon.

Nakon takmičenja gosti su prešli na prekrasnu terasu Carper Grill restorana hotela domaćina, gdje su nastavili druženje do kasno u noć, uz vrhunska vina kuće Kutjevo, lagane zvukove svjetskih hitova u izvedbi benda Rumba Mamma, te koktele Vjenceslava Kiša koji je 2002. g. u Montrealu, Canada, postao prvak svijeta u takmičenju barmena.

Gostima se tokom gala večere obratio Cesar Gadea, jedan od suvlasnika Padron cigars, najekskluzivnije fabrike cigara na svijetu koji je, za ovu priliku, na jedan dan stigao iz dalekog Majamija.

Na gala večeri je napravljena prezentacija još jedne vrhunske cigare i to King of Denmark by Royal Danish Cigar koja je bila šlag na kraju.

Nakon dva dana hedonizma i luksuza, nedjelja je prošla u opuštenom ali i dalje prestižnom izdanju. Gosti su plovili na prekrasnom i impozantnom izletničkom „Summer Blues“ sailing katamaranu, imajući tako priliku upoznati sve ljepote dalmatinske obale.

Ispred hotela Radisson Blu Resort je tokom tri dana manifestacije bio parkiran McLaren 12c-mp4, koji je pod angažmanom McLaren Geneva bio jedan od sponzora takmičenja, a svojom ljepotom plijenio je znatiželjne poglede gostiju ovog luksuznog hotela.


 
Pročitajte slijedeći tekst: DAVIDOFF CIGARE - NIKARAGVA!
 
DAVIDOFF CIGARE - NIKARAGVA!

DAVIDOFF CIGARE - NIKARAGVA!

Ovo je veoma poseban proizvod za ljubitelje cigara… Davidoff brend otkrio je svoju prvu Nikaragva liniju cigara, Davidoff Nicaragua…