Vina

NAJSKUPLJE VINO NA SVIJETU KOŠTA 15.195 DOLARA

Poznata Francuska vinska regija Burgundija ima dvostruki razlog za slavlje, sa rijetkom berbom proizvodi naskuplja vina na svijetu, a sama regija proglašena je  svjetskom prirodnom baštinom od strane Ujedinjenih Nacija.

Richebourg Grand Cru, prodaje se po cijeni od nevjerovatnih 15,195 dolara po boci, prema sajtu Wine-Searcher koji izdaje spisak od 50 najboljih berbi.

Tabela najskupljih vina obuhvata 40 iz oblasti Burgundije, sa samo pet koja su iz drugih oblasti. Jedno je kalifornijsko, a četiri su iz Njemačke. Ova vijest dolazi upravo nakon što je UNESCO krunisao ovu oblast Francuske kao svjetsku prirodnu baštinu. UNESCO je prepoznao jedinstvenost vinograda Cote de Nuits i Cote de Bon, južno od grada Dižon, koji proizvode neka od najboljih crvenih vina na svijetu, napravljena od Pinot Noir i chardonnay grožđa.

Richebourg Grand Cru je stvoren u vinogradu Cote de Nuits, a napravio ga je Anri Žajer, vinar smatran pravim vizionarom u svom poslu. Žajer se protivio korišćenju hemikalija u procesu pravljenja vina i vjerovao je u proizvodnju manjih serija, pa je proizvodio samo 3.500 boca godišnje.

Zapravo, još jedno vino Anri Žajera, Cros-Parantoux Vosne-Romanee Premier Cru,koji dolazi iz malog vinograda zauzelo je treće mjesto na listi, po cijeni od 8.832 dolara za bocu.

Na sajtu Wine-Searcher, koji je osnovan u Londonu 1999. godine, redovno se ažurira lista 50 najskupljih vina, koja se zasniva na cijenama od skoro 55.000 trgovaca vina i proizvođača širom svijeta. Analiza koja je ažurirala najnoviju listu, obuhvatila je više od sedam miliona vina svih godišta, uzimajući prosječnu cijenu po boci. Romanee-Conti, najpoznatije vino Burgundije, nalazi se na drugom mjestu liste, sa cijenom od 13,314 dolara za flašu, a vinograd ima ukupno samo šest flaša. Ostali grand cru iz Burgundije, kao što je Vosne-Romanee i Montrachet su među najskupljim vinima.

Francuski Bordo, vinska prestižna regija, ima samo dva vina na listi, oba Pomerols - The Petrus i Le Pin.

Dva njemačka vinara, Egon Miler i  Pruem, imaju po dva vina na listi, uključujući i Milerov Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese Demi-sec, koji se prodaje po cijeni od 6.630 dolara po boci i zauzima četvrto mjesto.

Jedino drugo ne-francusko vino je kalifornijski Stanley Kroenke’s Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, koji se nalazi na 4. mjestu sa cijenom od 2,884 po boci.

Svrstavanje Burgundije na UNESCO listu prirodne baštine, ovoj oblasti može samo da donese dodatne ekonomske benefite jer ove regije dobijaju novčanu pomoć za očuvanje sredine, a privlače i veliki broj turista.

 
Pročitajte slijedeći tekst: LVE – NOVA VINA POPULARNOG PJEVAČA
 
LVE – NOVA VINA POPULARNOG PJEVAČA

LVE – NOVA VINA POPULARNOG PJEVAČA

Popularni pjevač Džon Ledžend odlučio je da lansira svoj brend vina…On je posljednja poznata ličnost u nizu koja se upustila u posao sa vinom,

NOVI LUKSUZNI MOËT & CHANDON ŠAMPANJAC

NOVI LUKSUZNI MOËT & CHANDON ŠAMPANJAC

Svjetski najpoznatiji šampanjac Moët & Chandon, nakon 270 godina ekspertize u proizvodnji najkvalitetnijeg pića, rekli bismo, diže stvari na jedan novi nivo.

KAKO OTVORITI ŠAMPANJAC NA PRAVI NAČIN

KAKO OTVORITI ŠAMPANJAC NA PRAVI NAČIN

Dobro je ohladite – savršeno ohlađeni šampanjac će manje prskati i prelivati.

MUMM – ŠAMPANJAC ZA POBJEDNIKE

MUMM – ŠAMPANJAC ZA POBJEDNIKE

Pobjednici Formula E serije su oni koji će prvi imati priliku da degustiraju Mumm No.1 Victory Jeroboam izdanje, koje se već sada smatra simbolom pobjede.

REVOLUCIJA U INDUSTRIJI VINA

REVOLUCIJA U INDUSTRIJI VINA

Ovog puta predstavljamo vam Gik, plavo vino iz mjesta Bierzo, koje se nalazi na sjeverozapadu Španije, a pravi se od crnog i bijelog grožđa.

UŽIVAJTE U ŠAMPANJCU NA SASVIM NOVI NAČIN

UŽIVAJTE U ŠAMPANJCU NA SASVIM NOVI NAČIN

Ništa ne može proslavu učiniti sjajnom kao flaša tek otvorenog šampanjca.

MOĆ, ELEGANCIJA, FINESE - VEUVE CLICQUOT VINTAGE 2008

MOĆ, ELEGANCIJA, FINESE - VEUVE CLICQUOT VINTAGE 2008

Kreacijom Vintage i Vintage Rose 2008 izdanja, koji su djelo Dominika Demarvilja, Veuve Clicquot brend približio se jedan korak bliže prirodi.

ZA LJUBITELJE VINA - TONCELLI

ZA LJUBITELJE VINA - TONCELLI

Pleasure je predstavljen kao prilika za druželjubive momente sa samim sobom, dok ovaj komad namještaja može da reflektuje sve izvanredne estetske vrijednosti čitave l