Dizajn

DIZAJNERSKA RJEŠENJA ZA PREFINJENE TRPEZARIJE

Od svih prostorija u domu, trpezarija se vrlo često čini posebnom.

Iako je dosta nas ne koristi svakodnevno, ona je ipak mjesto gdje se okupljamo sa porodicom, obilježavamo važne događaje i zabavljamo bliske prijatelje. Pošto je vaša trpezarija mjesto koje sadrži toliko posebnih uspomena, zaslužuje isto toliko specijalan dizajn. Na našu sreću stižu nam neke od ovih ideja koje svima mogu pomoći da od svoje trpezarije napravimo najbolji mogući prostor.

Nije lako dizajnirati prostor koji treba biti spreman za svaku vrstu proslava, a da pritom bude funkcionalan za potrebe svakodnevnog života. Nakon svega, nema smisla da u svom domu imate prostoriju koja nema svoju jasno definisanu namjenu. Ključ ovoga je da pogodite pravi balans između komfora i elegancije. U našoj galeriji imate priliku da vidite fotografije 24 različite ideje za dizajn trpezarije, a neke od osnovnih koraka u ovom postupku ćemo vam i ovdje spomenuti, jer vam mogu poslužiti kao odskočna daska i pomoći vam da kreirate prostor koji će vaša porodica obožavati i koji će vam dobro služiti u godinama koje dolaze.

1. OBLOŽITE POD TEPIHOM

Velike su šanse da ćete poželjeti da trpezarijski sto postavite kao centralnu tačku u prostoru, ali on sam u enterijeru vaše prostorije čini da ona izgleda prazno, pa ćete jednostavnim dodavanjem tepiha unijeti u sobu boje i teksturu. Uvjerite se da bude makar pola metra širi od stola sa svake njegove strane, da biste time omogućili da se stolice lako izvlače, a da pritom ne prelaze ivicu tepiha. U korist prizemljenja vašeg prostora ide i to, što će postojanje tepiha u istom unijeti osjećaj topline i komfora, posebno u slučaju ako imate drvene podove. Vaši gosti će se osjećati mnogo komotnije, dok će se pritom tepih "ponašati" kao barijera za fleke prilikom slučajnih prosipanja tečnosti i hrane.

2. ODRŽAVAJTE STO NEUTRALNIM

Pošto je bez sumnje trpezarijski sto najvažniji komad namještaja u ovom prostoru, on može biti nešto što će biti baš po vašem izboru, po pitanju dizajna i dekora, odnosno nešto što će ostaviti snažan utisak na vas i vaše goste. Ipak, u odabiru trpezarijskog stola, trebalo bi da izbjegavate pretjerano kitnjasti dizajn, kako tvrde brojni dizajneri enterijera. Vaš sto treba ostati neutralan, kako bi bio za sva vremena uprkos trendovima koji prolaze. Kada birate trpezarijski sto, jako je važno da vaš fokus bude na kvalitetu njegove izrade. Materijali poput drveta, stakla ili kamena se posebno preporučuju, jer vam mogu pružiti fleksibilnost prilikom budućeg mijenjanja dizajna ostatka prostorije.

3. OBASJAJTE SOBU VIŠESTRUKIM SVIJETLOM

Korišćenjem dvije, ili niza sijalica u vašoj trpezariji, nećete samo kreirati predivan vizuelni efekat iznad stola, već ćete time obezbijediti da se svjetlost ravnomjerno rasporedi po sobi, što je potpuna suprotnost podešenom osvijetljenju koje dolazi samo iz jednog izvora. Ovaj izgled takođe funkcioniše prilično dobro uparen sa visećom rasvjetom koja obasjava uglove prostorije. Kada kupujete rasvjetu za vašu trpezariju, izaberite dvije ili tri strukture koje se lijepo uklapaju i koje mogu biti ravnomjerno raspoređene iznad površine stola. Potražite elemente koji dolaze u sklopu rasvjete ili mogu biti korišćeni sa potenciometrima, tako da možete podesiti atmosferu ambijenta, bilo da organizujete romantičnu večeru ili samo završavate domaći zadatak.

4. BUDITE HRABRI SA ZIDNOM UMJETNOŠĆU

Ako postoji jedna soba u vašem domu, koja je posvećena prikazivanju vaše ljubavi prema umjetnosti, pretvorite je u trpezariju. Istaknuti kreativni rad će donijeti energiju prostoru, dok će sporiji ritam većine obroka u specijalnim prilikama, osigurati da vaše cijenjeno umjetničko djelo dobije divljenje koje zaslužuje. Pored prikazivanja onoga što volite, jako je važno da uzmete u obzir veličinu umjetničkog djela, time birajući šta će krasiti zidove u vašoj trpezariji. Kada želite da stvorite osjećaj izbalansirane vizuelne težine u prostoru, fokusirajte se na veće predmete, ili kolekcije nekoliko manjih, kojima ćete stvoriti galerijski zid, koji će upotpunjavati zid sa suprotne strane stola.

5. RAZMOTRITE IZBOR STOLICA KOJE SE RAZLIKUJU PO DIZAJNU

Svaki dizajnirani element u formalnom prostoru se tradicionalno uklapa do najsitnijih detalja. Međutim, u posljednje vrijeme trend miješanja i uklapanja određenih komada namještaja, kao na primjer stolica, postao je rasprostranjen među dizajnerskom zajednicom, posebno kod onih ljudi koji žele da postignu opušten i relaksirajući osjećaj u prostoru. Korišćenje jednog elementa kao koordinacije prema kojoj će se ostali uklopiti, je ključ za dobijanje ovog prefinjenog izgleda. Na primer, ako su sve vaše stolice različitih oblika, farbanje u istu boju će umnogome pomoći da se uklope, ili pak ako one sadrže različite umjetničke detalje i stilove, postarajte se da su sve napravljene barem od sličnog, ako već ne od istog materijala.

Nije lak zadatak kreirati trpezarijski prostor koji pruža dovoljno uglađen osjećaj, kako bi se mogao koristiti u specijalnim prilikama, a da pritom ostaje dovoljno funkcionalan da bi bio dio naše svakodnevne rutine. Ipak, uz pomoć malo razmišljanja i planiranja, može biti vrlo lako osmišljen. Iskoristite neke od ovih ideja za trpezariju kao inspiraciju za način na koji vi želite da dizajnirate ovaj prostor u svome domu, kako biste na kraju završili sa pravom kombinacijom komfora i elegancije.

 
Pročitajte slijedeći tekst: STO INSPIRISAN FILMOM INCEPTION
 
GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

Preko stotinu godina Swarovski predstavlja prvo ime u svijetu umjetnosti i dizajna kada se pomisli na revolucionarne metode upotrebe kristala. Bilo da su u pitanju napred

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

Teško možemo naći adekvatne riječi da opišemo čudesni dizajn klavira mPiano, koji je nastao kao rezultat truda kompanije Alpha Piano, osnovane od strane Maria Aivas

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

Neuporediva sa savremenicima, kraljica forme intenzivnih linija, arhitekta Zaha Hadid tokom svoje više od trideset godina duge karijere izgradila je stil koji je postao

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

Kada se bavite pričanjem priče o luksuzu, onda morate biti upućeni u činjenice koje su prava podloga za sve ostalo…

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

Kompanija iz Montreala, koja se bavi dizajnom kreativnih rješenja za osvijetljenje u vašem domu, predstavila je svoju kolekciju…

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

Za ping-pong igrače koji su takođe ljubitelji dobrog dizajna Woolsey Ping Pong sto je pravo rješenje!

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

Često imamo priliku da vidimo kako izgledaju Barbike u očima modnih genija i velikih umova, pribor za jelo sa dodirom luksuza ili čak flaša vode kao vizija kreativaca

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

Dizajner Tom Dikson predstavio je čitav niz novih radova na ICFF (Međunarodnom sajmu savremenog namještaja) na Milan Design Week-u.