Dizajn

GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

Preko stotinu godina Swarovski predstavlja prvo ime u svijetu umjetnosti i dizajna kada se pomisli na revolucionarne metode upotrebe kristala. Bilo da su u pitanju napredna sočiva ili lusteri, brend je po svojim kreacijama prepoznat širom svijeta.

Legenda o Swarovski rješenjima počinje oko elementa koji ne čudi da će se spomenuti na početku priče, a to su baš kristali. Prije formiranja brenda i svjetski priznate dizajnerske kuće, kristali nijesu bili ni blizu jasni, precizni i prozirni kao što je slučaj danas. Jednostavno, tehnologija dostupna nije bila u stanju da sječe precizno kristale, sve dok pronalazak moćne mašine za sječenje, koju je patentirao 1892 Daniel Swarovski, nije započela svoje prve radove. Nastala promjena omogućila je da se princip obrade promijeni, vodeći do toga da su kristali sječeni velikom preciznošću, savršeno stvarajući jake i čiste linije. Pošto je za rad mašine bila neophodna velika količina energije, Daniel se odlučuje da sa porodicom pređe u Vatens, u tirolsku regiju, mjesto koje je 1895.godine važilo za centar razvoja hidroenergije. Ispostaviće se da je taj korak obilježio početak onoga što je kompanija Swarovski danas, jedan od najuspješnijih brendova za dizajn i obradu kristala.

Kako se danas kristali Swarovski mogu naći u svakom obliku i grani mode ili dizajna, postoje specifične kreacije koje su zaista posebne svojim oblicima, a to su prije svega, lusteri. Kompanija je na neki način, kasno stupila u problematiku dizajniranja lustera, u poređenju sa drugim dizajnerskim kućama, ali je vremenom potpuno uklopila program lustera u svoju ponudu. Najbolji način da se vidi uspjeh na ovom polju, može predstavljati posjeta palati Versaj, nadomak Pariza, gdje je Swarovski pokazuje svo stečeno umijeće kroz rad na restauraciji ekstravagantnih lustera Luja XIV.

Jedan od najgrandioznijih lustera postavljen je u Omanu, u velikoj džamiji Sultan Qaboos i predstavlja pravog giganta u svijetu lustera, prilikom čije izrade je upotrijebljeno na hiljade pojedinačnih kristala. Swarovski svoju saradnju zasniva i sa najpoznatijim dizajnerima svijeta. U saradnji sa jednim od najčuvenijih savremenih dizajnera, Ronom Aradom, nastaje projekat lustera Lolita, gdje se kroz igru sa tradicionalnim formama lustera dolazi do jedinstvenog izgleda. Spiralnog oblika, sačinjen je od padajućeg niza specijalno postavljenih kristala sa LED osvijetljenjem. Posebnost kreaciji daje i mogućnost slanja tekstualne poruke preko mobilnog telefona koja se zatim prikazuje uz pomoć svijetla na površinama lustera.

Srž onoga što predstavlja Swarovski je u činjenici da je kao brend prisutan u svakoj oblasti, gdje se na izvrstan način uklapaju sve zamisli i mogućnosti koje obrađeni kristali mogu da pruže. Lusteri, iznad svih ostalih projekata, na poseban način oslikavaju duh koji predstavlja ime Swarovski, kroz prije svega, impresivan dizajn i neprolazan glamur.

 
Pročitajte slijedeći tekst: KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO
 
KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

Teško možemo naći adekvatne riječi da opišemo čudesni dizajn klavira mPiano, koji je nastao kao rezultat truda kompanije Alpha Piano, osnovane od strane Maria Aivas

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

Neuporediva sa savremenicima, kraljica forme intenzivnih linija, arhitekta Zaha Hadid tokom svoje više od trideset godina duge karijere izgradila je stil koji je postao

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

Kada se bavite pričanjem priče o luksuzu, onda morate biti upućeni u činjenice koje su prava podloga za sve ostalo…

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

Kompanija iz Montreala, koja se bavi dizajnom kreativnih rješenja za osvijetljenje u vašem domu, predstavila je svoju kolekciju…

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

Za ping-pong igrače koji su takođe ljubitelji dobrog dizajna Woolsey Ping Pong sto je pravo rješenje!

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

Često imamo priliku da vidimo kako izgledaju Barbike u očima modnih genija i velikih umova, pribor za jelo sa dodirom luksuza ili čak flaša vode kao vizija kreativaca

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

Dizajner Tom Dikson predstavio je čitav niz novih radova na ICFF (Međunarodnom sajmu savremenog namještaja) na Milan Design Week-u.

SAVRŠENI BAR ZA SVAKI DOM

SAVRŠENI BAR ZA SVAKI DOM

Čak i ako vi sami ne uživate u piću baš previše, nekoliko flaša kvalitetnog pića dobro će vam doći kada budete imali goste, a uz piće idu i kvalitetne čaše.