Dizajn

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

Neuporediva sa savremenicima, kraljica forme intenzivnih linija, arhitekta Zaha Hadid tokom svoje više od trideset godina duge karijere izgradila je stil koji je postao prepoznatljiv, imitiran više nego bilo koji drugi, prevodeći sanjive i nestvarne skice u svjetski priznati brend. Širom svijeta, od Bakua do Gvangžua, stoje muzeji, zgrade opere, umjetničke galerije koje kroz jedinstven i eksperimentalan pristup Zahe Hadid nastavljaju da iskazuju sav svoj sjaj.

Utisak je, kod najboljih ostvarenja Zahe Hadid, da zakoni fizike na trenutak prestaju. Zidovi se pretapaju u podove, plafoni se uvijaju i krive, fasade se lome i vode posjetioca u neku novu dimenziju. Može se osjetiti djelovanje prirodnih sila uklopljenih u formu objekata koje ostavljaju prisutne zbunjene strukturnom gimnastikom koja je na djelu. Nijesu sve zamisli prihvaćene odmah sa razumijevanjem, kao što je slučaj sa jednim od prvih ostvarenih projekata u Njemačkoj. Mala vatrogasna stanica u Vajlu na Rajni postala je poznata po tome što svoje korisnike dovodi u nedoumice svojim naopako postavljenim zidovima, agresivnim uglovima i oblicima, stvarajući vatrogascima stalne probleme. Kustosi muzeja Maxxi u Rimu takođe nemaju lak posao sa kosim površinama koje treba ispuniti umjetničkim djelima.

Odlučna da postavlja nove granice u arhitekturi i upotrebi novih materijala sa svakim novim projektom, nikada nije bila daleko od kritika i kontroverzi. Svaka međunarodna nagrada je praćena sa jednakim pohvalama kao i kritikama, posebno u Velikoj Britaniji još od 1995. godine kada je otkazan projekat zgrade opere u Kardifu. Taj trenutak je Zahu Hadid posebno pogodio i ostavio traga na njen dalji rad. Utisak koji je preovladao je da šansu nije dobila jer je stranac i žena. Sljedeću priliku za zgradu opere je dobila tek 15 godina kasnije u kineskom gradu Gvangžuu, projekat koji je nakon završetka ovjenčan mnogobrojnim svjetskim priznanjima.

Nakon projekta Evelin Grejs akademije u Londonu, 2008.godine Zaha Hadid je konačno osjetila da je prihvaćena i na tlu Velike Britanije. Nova obrazovna ustanova, vrijedna 36 miliona funti, smještena u južnom dijelu Londona sa atletskom stazom koja tunelima prožima akademiju, dobitnik je Sterling nagrade, najprestižnije nagrade u oblasti arhitekture koje svojim članovima dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

Iste godine, 2008. završen je prvi projekat mosta Zahe Hadid. Paviljon most preko rijeke Ebro u Saragosi, Španija, inspirisan je gladiolama. Most je polovinom pješački, dok drugi dio mosta zauzima izložbeni prostor. Pokriveni most je namijenjen spoju naselja La Almozada sa prostorom održavanja 2008 Zaragoza Expo izložbe. Ocenjen je kao poseban i oplemenjujući način da se riješi jednostavan čin prelaska rijeke.

Nagradu Londonskog muzeja dizajna 2014.godine dobio je projekat u Bakuu, Azerbejdžan. Zaobljenih linija, širokih otvorenih prostora, Hajdar Alijev centar kulture izazivao je velike kontroverze ne samo zbog dizajna. Pored astronomske cijene od preko 250 miliona dolara, otvorena su mnoga pitanja od strane udruženja za zaštitu ljudskih prava povodom prisilnih iseljavanja stanovnika prostora na kojem je cijeli projekat planiran.

Sigurno najviše pažnje, prije svega zbog  elemenata futurističkog izgleda u spoju sa tradicionalnom kineskom arhitekturom, privlači projekat iz 2012.godine. Kolos od 18 spratova u srcu Pekinga, Galaxy Soho, predstavlja mješavinu mostova i platformi koje plutaju oko prostora koji podsjeća na kanjon.

31.marta 2016.godine prekinuto je stvaralaštvo i rad Zahe Hadid. Ostaće zabilježena, kroz sve skice, predloge i otkazane projekte sa kojima se susretala prvu deceniju svog rada, do posle ostvarenih grandioznih vanvremenskih spomenika, kao arhitekta i vizionar koji razumije novu podjelu svijeta na usamljene tačke i pojedince koji imaju dovoljno mogućnosti da naprave korak više. Taj poriv da pomjera granice je često i gotovo uvijek vodio na metu kritika, kontroverzi i osporavanja. U sistemu gdje je na prvom mjestu ekonomičnost, upotrebna vrijednost, praktičnost, Zaha Hadid se izborila za nešto više. Svet arhitekture će bez nje biti dosadno mjesto.

 
Pročitajte slijedeći tekst: NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU
 
GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

Preko stotinu godina Swarovski predstavlja prvo ime u svijetu umjetnosti i dizajna kada se pomisli na revolucionarne metode upotrebe kristala. Bilo da su u pitanju napred

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

Teško možemo naći adekvatne riječi da opišemo čudesni dizajn klavira mPiano, koji je nastao kao rezultat truda kompanije Alpha Piano, osnovane od strane Maria Aivas

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

Kada se bavite pričanjem priče o luksuzu, onda morate biti upućeni u činjenice koje su prava podloga za sve ostalo…

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

Kompanija iz Montreala, koja se bavi dizajnom kreativnih rješenja za osvijetljenje u vašem domu, predstavila je svoju kolekciju…

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

Za ping-pong igrače koji su takođe ljubitelji dobrog dizajna Woolsey Ping Pong sto je pravo rješenje!

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

Često imamo priliku da vidimo kako izgledaju Barbike u očima modnih genija i velikih umova, pribor za jelo sa dodirom luksuza ili čak flaša vode kao vizija kreativaca

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

Dizajner Tom Dikson predstavio je čitav niz novih radova na ICFF (Međunarodnom sajmu savremenog namještaja) na Milan Design Week-u.

SAVRŠENI BAR ZA SVAKI DOM

SAVRŠENI BAR ZA SVAKI DOM

Čak i ako vi sami ne uživate u piću baš previše, nekoliko flaša kvalitetnog pića dobro će vam doći kada budete imali goste, a uz piće idu i kvalitetne čaše.