Destinacije

18 PUTOVANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT

Koliko svetskih destinacija ste posjetili do sada?

Nadamo se da možete nabrojati barem pet. Ako je situacija drugačija, vrijeme je da iskoristite svoj godišnji odmor i posjetite jedan od naših 18 prijedloga. Mi vam ovog puta predstavljamo 18 destinacija koje će vam promijeniti život na bolje i dati novi pogled na čitav svijet.

Mumbaj, Indija

Samo nekoliko zemalja na svijetu postoji koje su haotične i šarenolike poput Indije. Ta karakteristika je savršeno predstavljena u njihovom godišnjem proljećnom festivalu ljubavi, koji se zove Holi. Ovaj festival traje šesnaest dana i slavi novi početak, kao i predivnu ljubav hindu bogova Radha i Krišna šarenim pigmentima boja i plesanjem. Pored ovog festivala, Mumbaj je mjesto u kom nema pauze, odnosno destinacija u kojoj život ima svoj ubrzani ritam. Posjetite antičke hramove, obližnje Elephanta ostrvo i ručno kreirane pećine posvećene Hindu bogovima i upoznajte život na drugoj strani svijeta.

Marakeš, Maroko

Ako vam mjesto u kom život nema pauze zvuči kao idealno mjesto, onda vas ove godine Maroko doziva. Istražite njegove pijace, džamije, bašte i palate koje ne možete vidjeti nigdje drugo u svijetu. Marakeš je idealno mjesto za sve putnike – one koji imaju izobilje novca da izdvoje za odmor, kao i one čije su mogućnosti malo manje. Nemojte preskočiti jahanje kamile po Sahari ili vožnju balonom iznad grada. Kada iz ptičije perspektive sagledate pustinju, ostaćete bez teksta.

Rio De Žaniero, Brazil

Ako želite da posjetite mjesto koje vam nudi more, planine, šume i plaže u jednom, Rio je grad za vas, kao pravi turistički raj. Obilježen spomenikom Hrista spasitelja, koji budno posmatra čitav grad sa oboda brda Korkovado, Brazil je grad koji će vam ponuditi sve što vam je potrebno za idealan provod. Od simpatičnih životinja i čudnih insekata, do nježnog pijeska Kopakabana plaže i noćnih klubova u kojima zabava traje do jutra, stanovnici Brazila žive zaista neobičnim i opuštenim životnim stilom.

Kineski zid

Sama činjenica da je ovaj spomenik Uneska dosta ugrožen posjetom brojnih turista i da možda uskoro više neće postojati, dovoljan je razlog da ga posjetite. Kada ga vidite uživo, njegova veličina i sama činjenica da on postoji od ere dinastije Ming zapanjiće vas.

Havana, Kuba

Sunčana Kuba je sasvim novi vid putovanja – ovdje ne postoji tehnologija i neke od pogodnosti koje vam nude druga mjesta, ali bogata kultura, gastronomija, istorija, vintage automobili i druge stvari to savršeno nadoknađuju. Ako želite da vidite kako izgleda opušteni život, posjetite Kubu i sami prošetajte po starom dijelu Havane, svratite u neki lokalni bar i probajte lokalnu hranu i pića.

Marfa, Teksas

Nešto manje poznati teksaški dragulj, maleni i neobični grad Marfa ima moderne umjetničke instalacije, koncerte i prirodnu ljepotu, kojima privlači sve veći i veći broj turista na godišnjem nivou.

Maču Piču, Peru

Raj za ljubitelje pješačenja, Maču Piču je netaknuta ruševina Inka, koja kruniše vrhove Anda. Ono što je čudno u ovom mjestu su neobične astronomski poređane strukture čija je upotreba i dalje nepoznata. Turisti Maču Piču posjećuju tokom cijele godine i dive se pogledu na obližnje doline.

Kvinstaun, Novi Zeland

Pješačenje, paraglajding, tura vinarija i očaravajući pejzaž Novog Zelanda dovoljni su razlog da posjetite ovu destinaciju. Za ultimativne avanture, posjetite Kawarau Gorge Suspension most i oprobajte se u skakanju bandžijem.

Dublin, Irska

Putovanje u Dablin je najbolje opisano u djelima Džejmsa Džojsa, a uživanje u hladnom Ginis pivu je ono što će namamiti svakog ljubitelja piva. Za pravu irsku avanturu, posjetite County Clare, gdje možete stajati na ivici stena Moher i shvatiti koliko su ljudi zapravo mali. Brojni keltski zamkovi i uživo muzika na brojnim lokacijama pružiće vam pravu dozu zabave.

Granada, Španija

Bazari, tapasi i flamenco su samo neki elementi najinteresantnijih španskih gradova. Granada ima nešto za svakoga, a posebno je omiljena među “hipsterskom” populacijom.

Montreal, Kanada

Kog god vikenda da posjetite Montreal, stići ćete u pravo vrijeme za održavanje nekog od brojnih festivala. Obavezno posjetite interesantne djelove ovog grada na “foodie” turneji, gdje ćete pored istorijskih činjenica biti upoznati i sa nevjerovatno gastronomijom.

Hanoi, Vijetnam

Sa svojim intenzivnim vremenom, hranom i očivanim destinacijama, Vijetnam je destinacija koja postaje sve popularnija u čitavom svijetu. Hanoi je gradu kom možete vidjeti i saznati mnogo toga, od starinske četvrti, preko mauzoleja, pa do brojnih hramova.

Lagos, Portugalija

Manje poznati portuglaski grad, Lagos, je destinacija sa predivnom plažom koja lako može biti pravi rival Ibici. Ako posjetite Lagos, provozajte se čamcem i istražite brojne uvale i pećine, opuštajte se na plažama i uživajte u eksplozivnoj noćnoj sceni, koja nikako nije očekivana od ovako malog grada.

Kostarika

Šetajte kroz prašumu, plivajte ispod vodopada, opuštajte se na plaži i još mnogo toga… Kostarika ima sasvim drugačije poimanje turizma u odnosu na brojne druge svjetske destinacije.

Nju Orleans, Luizijana

Ovdje se nalazi Burbon ulica. Da li vam je potrebno još ubjeđivanja da posjetite ovo mjesto? Nju Orleans je destinacija namijenjena mladim ljudima, ali ipak nije family-friendly. Mnoštvo barova, džez muzika i interesantna gastronomija će vam dati prilike da iskusite nešto novo.

Veliki kanjon Kolorada

Pješačenje, splavarenje i vožnja kroz omiljeni nacionalni park Amerike daće vam priliku da vidite moć prirode na djelu. Ako pješačenje nije baš vaša stvar, istražite vodopade i pećine masivnih Havasupai vodopada i jarko plavih bazena.

To Sua, Samoa

Kao nešto manje poznata destinacija, To Sua je mjesto koje morate vidjeti, ako ste spremni da skočite u bistru tirkiznu vodu. Ovaj ogromni prirodni bazen ima samo jednu stvar u sebi koju je napravio čovek, a to su drvene merdevine koje se koriste za ulazak i izlazak iz bazena. Ovaj bazen povezan je sa pećinom kroz antički lava tunel, a okružen je gustim i bujnim zelenilom.

Rejkjavik, Island

Polarna svjetlost, ekstremni prirodni uslovi i jednom riječju čudna kuhinja, su samo neki od razloga za posjetu prestonice Islanda. Njihova internacionalna i moderna kultura se ovde manifestuje u modernism pozorištima i teatrima, a nudi vam raznorazne zabavne aktivnosti. Ako ste dovoljno hrabri, probajte ajkulu za ručak, a ako nijeste, onda prošetajte oko planine i vulkana.

 
Pročitajte slijedeći tekst: 18 NESTVARNO LIJEPIH MJESTA U GRČKOJ
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod