Destinacije

ALEKSANDRIJA

Aleksandrija je grad smješten na sjeveru Egipta, na obali Sredozemnog mora.

Nalazi se u guberniji Aleksandrija, a ujedno je njen administrativni centar. Prostire se na površini od 2 679 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 4 250 000 stanovnika. Aleksandrija je po veličini drugi grad u Egiptu, a ujedno je jedan od ekonomskih centara ove afričke države.

Aleksandrija je grad sa veoma dugom i bogatom istorijom. Naselje na području Aleksandrije je postojalo još tokom trećeg milenijuma prije nove ere. Aleksandriju je osnovao 331. godine prije nove ere Aleksandar Makedonski, iako on u njoj nikada nije boravio. Tokom svoje vladaviine Aleksandar je podigao veliki broj gradova koji su nosili njegovo ime, ali je od svih egipatska Aleksandrija bila najznačajnija. Ovaj osvajač je bio sahranjen upravo u njoj. Nakon toga vlast nad gradom preuzela je dinastija Ptolemeida, a tokom tog perioda Aleksandija postaje jedan od najznačajnijih centara tada poznatog svijeta. U gradu se nalazila svojevrsna umjetnička i naučna kolonija, u kojoj su boravila neka od najpoznatijih imena iz tih sfera. Tada je izgrađen i svetionik na poluostrvu Faros, koji se ubrajao među sedam čuda starog svijeta. U gradu se nalazila i čuvena Aleksandrijska biblioteka, u kojoj se čuvalo oko 700 000 pisanih djela. Aleksandriju je 30. godine prije nove ere osvojio Oktavijan Avgust, nakon čega je ona priključena rimskoj državi. Tokom srednjeg vijeka Aleksandrija je postala veoma značajan centar hrišćanskog učenja. Nakon nekoliko promjena, grad je konačno 642. godine pao u ruke Arapa. U narednim vjekovima grad je izgubio svoj politički značaj. Od devetnaestog vijeka Aleksandrija je ponovo počela da privlači pažnju velikih sila. Grad je počeo da se razvija u veliki ekonomski centar ovog dijela svijeta, a broj stanovnika se naglo povećavao. Danas se preko aleksandrijske luke transportuje oko 80 posto egipatskog uvoza i izvoza. Takođe, Aleksandrija je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Egiptu.

Muzej Cavafy je ime dobio po grčkom pjesniku koji se rodio u Aleksandriji 1863. godine. Ovaj pjesnik bio je inspiracija za mnoge umjetnike dvadesetog vijeka, od kompozitora Vngelisa do kantautora Leonarda Cohena. Muzej se nalazi u stanu u kojoj je Cavafy živio, i u njemu su na lijep način prikazani život i djelo ovog pjesnika.

Crkva Svetog Srca izgrađena je 1924. godine, ovo je katolička crkva čiji je zaštitnik Sveti Franja, italijanski monah rođen 1181. godine. Zdanje zaista vrijedi posjetiti, a u njemu se mogu vidjeti veoma zanimljive ikone, murali, skulpture, i vitraži. Unutrašnjost crkve je lijepo dekorisana prizorima iz Biblije.

Aleksandrijska biblioteka je nezaobilazna atrakcija grada. Posjeduje najveći prostor za čitanje na svijetu, sa preko 2 000 stolica za potencijalne čitaoce. Futuristička biblioteka otvorena je 2002. godine, a u njoj će na kraju biti smješteno preko 8 miliona knjiga. Cilj Aleksandrijske biblioteke je da nastavi tradiciju čuvene biblioteke koja se u gradu nalazila tokom antičkog perioda. Danas je ovo jedan od simbola Aleksandrije, i jedna od glavnih gradskih atrakcija.

Nacionalni muzej u Aleksandriji smješten je u neposrednoj blizini centra grada. U njemu je na veoma lijep i zanimljiv način prikazana istorija grada, i to na tri sprata. Posjetioci mogu da vide prikaze i eksponate iz vremena antičke Aleksandrije, uključujući kraljevske dragulje, novčiće,i mnoge druge predmete.

Rimski amfiteatar Kom el – Dikka – Kom el – Dikka doslovno znači „ gomila ruševina “. Ovo je do 1959. godine bila straćara, da bi se te godine sve promijenilo. Tada je tim Poljaka krenuo da traži grob Aleksandra Makedonskog. S obzirom da su pronašli 800 mermernih sjedišta, grafite, dva dvorišta za mozaicima na podovima, može se reći da nisu bili razočarani pronalaskom. Danas se ovdje može vidjeti dio duha antičkog vremena, kojim Egipat svakako obiluje.

Tvrđava Qaitbay je izgrađena osamdesetih godina petnaestog vijeka. Nalazi se u aleksandrijskoj istočnoj luci, a u kompleksu se nalaze ostaci čuvenog svetionika sa Farosa, jednog od sedam čuda antičkog svijeta. Prema legendi svetionik je bio visok čitavih 135 metara.

Džamija Nabi Daniel – Prema legendi, upravo ovdje je sahranjen Aleksandar Makedonski. Postoje dvije teorije o tome kako je džamija dobila ime. Prema prvoj ime je dobila prema biblijskom proroku Danilu, čija životna priča sadrži brojne aspekte iz života Aleksandra Makedonskog. Zna se da je ovaj vladar sahranjen u zlatnom sarkofagu upravo na mjestu gdje se nalazi džamija. Prema drugoj teoriji, džamija je ime dobila po šeiku Mohammedu Danielu, koji je iz Mosula došao u Aleksandriju u petnaestom vijeku. Sadašnja džamija izgrađena je krajem osamnaestog vijeka na mjestu rimskog hrama iz četvrtog vijeka. Obnovljena je 1823. godine od strane Mohameda Alija.

Villa of the Birds je rimska vila u kojoj se mogu vidjeti zapanjujući mozaici ptica koji ukrašavaju zidove i pod. Nalazi se pored Kom el – Dikka, i jedno je od najnovijih otkrića u Aleksandriji.

Sinagoga je jedan od najvećih pokazatelja jevrejske zajednice u Aleksandriji, koja je nekada brojala barem 50 000 ljudi. Sinagoga je stara 150 godina, a njena unutrašnjost je impresivna. U njoj se nalazi preko 700 sjedišta. Poseban dio čine sjedišta za žene. Ispred zgrade nalazi se zatvorena komora u kojoj se čuva 30 svitaka Tore.

Plaže Aleksandrije – Aleksandrija posjeduje široke pješčane plaže. Od istoka na zapad to su Maamoura, Montazah, Mandara, Assafra, Miami, Sidi Bishr, San Stefano, Gleem, Stanley, Roushdy, Sidi Gabber, Sporting, Ibrahemeya, Shatby. Takođe, zapadno od Aleksandrije se nalaze plaže Agami i Hannoville, a one su posebno atraktivne zbog tržnih centara. Sve gradske plaže su veoma lijepo uređene i čiste, i nude bogat sadržaj za savršeno uživanje.

Nemoguće je nabrojati sve znamenitosti Aleksandrije. Ovo je grad koji u sebi krije izuzetno bogato kulturno – istorijsko naslijeđe. Avanturisti mogu da se upute u istraživanja drevnih tajni koje Aleksandrija čuva. Ovo je svakako i grad vrhunske zabave. U gradu se nalazi veliki broj restorana, kafića, noćnih klubova, tržnih centara, i sve to zajedno upotpunjava ponudu za nezaboravno uživanje. Aleksandrija je vrhunska destinacija za putovanje iz snova.


 
Pročitajte slijedeći tekst: TAJLAND
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod