Destinacije

BOROBODUR HRAM

Borobodur, ili Borobudur, je najveći budistički hram u jugoistočnoj Aziji. Riječ je o masivnoj piramidi smještenoj u centralnom dijelu ostrva Java.

Spomenik se sastoji od šest kvadratnih platformi na vrhu kružne platforme, ukrašen sa 2 672 reljefna panela i 504 statue Bude. Glavna kupola, smještena u centru najviše platforme, okružena je sa 72. statue Bude. Borobodur se od 1991. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Ne postoje pisani podaci o tome kada je hram izgrađen. Međutim, ovo piramidalno svetilište najvjerovatnije je podignuto između 750. i 850. godine u vrijeme dinastije Sailendra. Procjene su izvršene na osnovu jednog zapisa pronađenog na otkopanom dijelu temelja. Zapis je pisan na sanskriptu pismom kavi. Upravo je poređenjem sa drugim zapisima gradnja hrama datirana oko 800. godine. Hram je sagrađen na brežuljku u plodnoj dolini Kedu. Na jugu i jugozapadu prostiru se brda Menoreh, a na sjeveru i sjeveroistoku su vulkani Merapi i Marbabu. Sjeverozapadno se nalaze još dva vulkana Sumbing i Sindoro. Kod hrama se nalazi ušće dvije rijeke Elo i Progo. Ove dvije rijeke imaju ogroman značaj u vjerovanju stanovnika Jave. One simbolišu dvije rijeke u dolini Inda u Indiji, Ganges i Yamunu.

Tokom dva vijeka Borobodur je bio duhovno sjedište budizma na Javi. Kada je propalo kraljevstvo Mataram početkom desetog vijeka, centar nove političke moći seli se na istočnu Javu. Sveta mjesta centralne Jave naprosto su napuštena i zaboravljena. Ovo nije slučaj samo sa Borobodurom, već i sa još jednim masivnim kompleksom, Prambananom. Sa ovim događajima poklalapju se i vulkanske erupcije koje su sveta mjesta zatrpale. Priroda je nakon toga odradila svoj dio posla, a Borobodur je pao u zaborav.

Jak zemljotres iz 1548. godine dokrajčio je urušavanje hrama. Početkom osamnaestog vijeka pod imenom Borobodur označavao se brežuljak. Ovo potvrđuje da se hram uopšte više nije vidjeo i da je cio bio pod zemljom. Guverner Jave Raffles je saznao da bi se negdje trebali nalaziti drevni javanski hramovi. Zbog toga je on 1814. godine pokrenuo inicijativu da se započnu istraživanja. Međutim, osim izvedene studije, do 1835. godine se ne radi ništa na pronalaženju hrama. Te godine je iskopan dio svetilišta namijenjen čuvanju relikvija. Entuzijazam pojedinaca praktično nije donijeo nikakve rezultate više od 100 godina. Indonezijska vlada je 1955. godine iznijela predlog da se Borobodur i drugi hramovi na Javi stave pod zaštitu UNESCO-a. Radovi na iskopavanju započeli su 1973, a završeni 1983. godine.

Rezultati iskopavanja bili su zapanjujući. Otkriven je najveći hram u jugoistočnoj Aziji. Na kvadratnoj osnovi čije su strane duge 123 metra uzdiže se devet spratova. Stepenaste terase sačinjavaju oblik piramide i hramu daju nevjerovatan izgled. Na zidovima prve četiri terase nalazi se reljef na kome je opisan život Bude. Dužina ovog reljefa je nevjerovatnih 5 kilometara. Od 504 statue Bude, preko 300 je oštećeno, a 43 su nestale. Iz daljine ovaj hram izgleda nestvarno, kao nekakvo neosvojivo utvrđenje.

Iako Borobodur danas ponosito stoji i svjedoči o vremenu moćnog kraljevstva na Javi, teško je zamisliti okolnosti koje su dovele do njegovog potpunog zaborava. Veliki dan za civilizaciju bio je kada se ovo jedinstveno mjesto oporavilo od vjekovnog propadanja i nemara. Danas Borobodur podsjeća na potrebu očuvanja kulturno – istorijskog naslijeđa, naročito ovako moćnog i velikog. Posjeta Boroboduru, kao i drugim hramovima na Javi, treba da bude na listi svakog posjetioca Indonezije. Ovo je jedna od najljepših zaostavština koju naša civilizacija ima.


 
Pročitajte slijedeći tekst: IZRAEL - HAIFA
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod