Destinacije

BRIZBEJN - JEDINSTVENI AUSTRALIJSKI GRAD

Brizbejn je smješten na krajnjem istoku Australije. Nalazi se u australijskoj državi Queensland ( Kvinslend ), čiji je ujedno glavni i najnaseljeniji grad...

Ovo je jedan od najznačajnijih informatičkih, finansijskih, transportnih i industrijskih centara Australije. Takođe, Brizbejn je veoma značajna destinacija na turističkoj mapi ove države. Kao i veći dio australijskog kontinenta, prostor na kome se nalazi Brizbejn bio je, prije naseljavanja Evropljana, naseljen starosjediocima, Aboridžinima. Prvi Evropljanin koji je stigao na ovaj dio kontinenta bio je Matthew Flinders. Brizbejn je od 1859. prijestonica Kvinslenda, koji je te godine zvanično postao kolonija. Nakon što je Brizbejn 1893. godine pogodila poplava, nedugo potom pronađeno je zlato. U tome leži razlog još masovnijeg naseljavanja ovog grada. Pored ubrzanog razvoja, Brizbejn je status grada dobio tek 1902. godine. Tokom Drugog svjetskog rata ovdje se nalazilo sjedište savezničkih snaga na Pacifiku. Na čelu tih snaga nalazio se čuveni američki general Douglas MacArthur. U Brizbejnu su se 1982. godine održale Igre Commonweltha, a 1988. godine je ovdje održana Svjetska izložba EXPO. Danas je Brizbejn moderan grad sa jedinstvenim ambijentom. Stoga ne čudi da ga svake godine posjećuje veliki broj turista iz cijelog svijeta.

Turističke atrakcije u Brizbejnu su:

Gradska kuća i Muzej Brizbejna – Gradska kuća je vjerovatno najpoznatiji orijentir u Brizbejnu, i iako nije izgrađena krajem devetnaestog vijeka kao Carina i Katedrala Svetog Stefana, muzej Brizbejna ima korijene iz perioda prije evropskog naseljavanja. Ovo je veoma značajan simbol grada uvršten u registar nacionalnog blaga.

Elektrana je kompleks koji dokazuje koliko je Brizbejn poslednjih godina postao fanki. The New Farm je dio umjetničkog performansa, vizualne umjetnosti i festivalskog kluba. Sve ovo nalazi se u bivšoj elektrani izgrađenoj 1928. godine.

Botaničke bašte Brizbejna nalaze se na obali rijeke Brisbane i privlače ogroman broj posjetilaca. U okolini vrtova nalaze se najstarija gradska zdanja, poput Parlamenta Kvinslenda, Strarog zdanja Vlade i Univerziteta. Istorija bašta započela je još 1855. godine. Takođe, ovdje se nalazi i nezaobilazni Planetarijum Sir Thomas.

Land Park, odnosno Suncorp stadion, je najpopularniji sportski objekat u Brizbejnu. Bez obira da li dolaze da gledaju ragbi, kriket ili fudbal, za stanovnike Brizbejna ovo je sveto mjesto. Atmosfera na ovom stadionu je jedinstvena i nezaboravna.

Brisbane Forest Park je predivan prirodni rezervat. Brizbejn generalno obiluje parkovima i vrtovima, ali Forest Pak nema premca. Ovo je prava oaza mira, sjajna za bijeg od gradske buke i gužve. Park obuhvata djelove planinskog vijenca D’Aguilar, pa se u njemu nalazi veliki broj divljih životinja.

Newstead park je mala istorijska enklava u predgrađu Newstead. Odavde se pruža jedan od najljepših pogleda na rijeku Brisbane. Ovdje se nalazi Newstead House, koju je 1846. godine izgradio Andrew Petrie, prvi brizbejnski arhitekta i gradski planer. Ovdje se danas nalazi muzej.

Kangaroo Point je divno predgrađe sa druge obale rijeke Brisbane. Takođe, ovo je najpopularnije rekreaciono mjesto u gradu. Za sve one koji žele da se iskušaju u penjanju na stijeni ili drugim aktivnostima, poput piknika, treba da se upute na Kangaroo Point.

South Bank Parklands – Brizbejn je 1988. godine bio domaćin Svjetske izložbe EXPO. Danas se na mjestu nekadašnjeg sajma nalazi kulturni, obrazovni i rekreacioni okrug South Bank. South Bank je unijeo veliku novinu u arhitektonski i pejzažni izgled Brizbejna. Ovdje se nalazi čvorište biciklističkih staza, vrtova, restorana i kafića. Ako ste u Brizbejnu tokom proslave Dana Australije, ovo je mjesto na kome želite da budete.

Kulturni centar Kvinslenda je glavna atrakcija Brizbejna. Ovdje se nalaze tri gradska dragulja: Umjetnički centar Kvinslenda, Muzej Kvinslenda i Umjetnička galerija Kvinslenda. Kulturni centar posjećuje ogroman broj turista iz cijelog svijeta. Ukoliko želite da saznate zašto, obavezno se uputite tamo kada stignete u Brizbejn.

Brizbejn je jedinstven grad u Australiji. Ispunjen je brojnim vrtovima i bujnim zelenilom, nevjerovatnim mjestima kulture i umjetnosti, ali i vrhunske zabave. Neki od najpoznatijih kafića i barova nalaze se upravo u Brizbejnu. Posebna atmosfera koja vlada na ovim mjestima je nevjerovatna. Brizbejn je grad za pravo uživanje, i baš zbog toga je savršena destinacija za putovanje iz snova.


 
Pročitajte slijedeći tekst: MAGIČNI DUBAI
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod