Destinacije

DUBINE INDIJSKOG OKEANA

Koja vam je prva asocijacija kad vam damo opis kristalno čisto more, besprekorno bijele pješčane plaže, luksuzni hotelski kompleksi i resortovi, šareni sprudovi korala?

Mi smo definitivno mislili na Maldive. Ova ostrvska državica u Indijskom okeanu se sastoji od više od 1100 ostrvaca prostrano na 26 grandioznih atola. Daleko od zagađenih područja, blatnjavih ušća u indijske rijeke, od najezde milionskog broja turista, priroda je obezbijedila nestvarne prizore hiljada vrsta životinjica, ribica, korala i biljaka specijalno za sve ljubitelje SCUBA diving-a odnosno ronjenja. Upravo zato ćemo ovaj post posvetiti ljubiteljima ovog divnog sporta koji postaje sve popularniji razlog odlaska na egzotična mjesta širom zemaljske kugle.

Slobodno možemo da kažemo da su vode oko Maldiva prirodni akvarijum gdje su i ajkule prijateljska vrsta. Još prije nego što sletite na tlo Maldiva, shvatićete da je ovo ronilačko putovanje vašeg života. Iz vazduha ćete primijetiti grebene koji se kilometrima protežu kroz čistu i jasnu vodu, nestajući u plavetnilu. Pogled na atole i na beskonačnu zelenu i plavu koralnu avanturu stvara vam sliku vas ispod vode okruženih sa svim tim šarenim ribicama i životinjama kao iz Diznijevih crtanih filmova. Sve te plitke lagune duž atola su sklonište mnogim životinjskim vrstama i upravo u ovakvim uvalama ćete naći neke od najboljih mjesta za ronjenje na Maldivima. Ne postoji tačka na turističkim ostrvima na kojoj se ne nude ture istraživanja podvodnog svijeta tako da vam neće biti ni najmanje naporno da pronađete nekog ko će vas uputiti na ovu ekspediciju.

Prvo otkriveno mjesto za ronjenje na Maldivima je greben pod nazivom "Banana greben" i dalje važi za najvoljeniji među iskusnim roniocima, kao i početnicima. Ime je dobio po svom obliku a poznat je po visokom kvalitetu korala i izuzetno zdrave i čiste vode sa velikom vidljivošću što je od velikog značaja za sve ljubitelje ovog sporta.

Definitivno najbolji način da istražite ovaj raj je kroz njegove glavne atole. A gdje bolje početi nego na "North Male Atoll" ili Sjevernom Atolu gdje se nalazi i glavni grad Maldiva, Male. North Male Atoll je najpopularniji i najistraživaniji atol na Maldivima. Ronjenje u ovom dijelu je veoma interesantno za sve ljubitelje ovog sporta, čak i lokalno stanovništvo smatra da je upravo ovaj atol najbolji u zemlji zbog svoje raznovrsnosti biljnog i životinjskog svijeta. Interesantno je da je ovdje prirodno stanište Manta raža i bjelorepe grebenaste ajkule.

"Manta Point" je vjerovatno najzanimljiviji dio atola. Ovo je epicentar prirodnog staništa Manta raža. Ovdje vam se nudi nevjerovatno iskustvo posmatranja ovih raža kako ponosno paradiraju dnom a u nekim situacijama ćete se zateći u društvu i preko 10 primjeraka ove zaštićene vrste kako mirno plutaju oko vas. Ove raže su veoma poznate i po tome što vole da iskaču iz vode pa to čine i po nekoliko metara u vis. Pored Manti, možete pronaći još neke divne stanovnike ovog grebena kao što su razne vrste hobotnica, jegulja i ajkula ali nijedna od ovih vrsta ne može da zasjeni moćno prisustvo Manta raža.

Još jedan greben na ovom atolu se izdvaja ali ovog puta po svojim specifičnim koralima kojih ovdje ima na stotine vrsta, raznih tekstura, oblika, veličina i nadasve boja. To je "Girifushi Thila".

O ronjenju na Maldivima bismo mogli da vam pišemo strane i strane ali mi to nećemo uraditi. Dali smo vam uvid u samo mali dio svega onoga što vas tamo očekuje a ostatak želimo da istražite sami. Kada ovoj avanturi dodate još i smještaj u vrhunskim hotelima koji zrače isključivo luksuz i hedonizam, morate priznati da su Maldivi pravi izbor za bilo koju zgodu, od čistog bijega od svakodnevnice do medenog mjeseca.


 
Pročitajte slijedeći tekst: DABLIN
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod