Destinacije

DŽAKARTA

Džakarta je glavni i najveći grad Indonezije, smješten u sjeverozapadnom dijelu ostrva Java…

Džakarta je izuzetno značajan ekonomski i politički centar Indonezije, ali i veoma popularna destinacija na turističkoj mapi ove ostrvske države. Na području Džakarte preovladava tropska monsunska klima. Na ovom prostoru dolazi do promjena u vidu sušne i vlažne sezone. Vlažna sezona traje od novembra do juna. Ostatak godine, koji je i kraći, nalazi se pod uticajem sušne sezone. Temperature su uglavnom prijatne i konstantne tokom cijele godine. U Džakarti postoji mnogo turističkih znamenitosti, tako da vam savjetujemo da izdvojite malo više vremena za posjetu ovoj destinaciji.

Katedrala se nalazi u centru Džakarte. Pravo ime katedrale je Crkva Svete Marije, a ovo zdanje je dva puta podizano u gotičkom stilu. Osvještao ju je 1810. godine Monsignour Nelissen, a već 1826. crkva je izgorela do pepela. Drugu katedralu osvještao je 1830. godine Monsignour Prinsen, i dao joj je ime Sveta Marija. Katedrala je 1882. godine dobila dva tornja, ali uskoro ju je opet zadesila katastrofa. Crkva je stradala 1890, a gradnja nove započela je 1891. godine. Zvanično je otvorena 1901. uz blagoslov biskupa Luypena.

Džamija Istiqlal je izgrađena na temeljima holandske tvrđave, a njeno ime znači sloboda. Ideja o gradnji džamije potiče od ministra vjera iz perioda Sukarna. Arhitekta ovog projekta bio je Frederick Silaban, a gradnja džamije započela je 1961. godine. Gradnja je u jednom trenutku stala, a brigu o njenoj realizaciji preuzeo je nakon državnog udara novi predsjednik Suharto. Kada je završena 1978, džamija je postala simbol Indonezije, a ujedno je proglašena za najveću džamiju u jugoistočnoj Aziji.

Džamija Angke nalazi se u zapadnom dijelu Džakarte. Ovo je jedina džamija u gradu koja je od osnivanja ostala nepromijenjena. Njen krov je na dva nivoa, što je tipični javanski stil pri gradnji bogomolja. Ovdje je bio zarobljen princ Syarif Hamid, sultan Pontianaka, od strane Holanđana. Kada je umro 1858. godine, sahranjen je ispred džamije. Mnogi Kinezi ovdje su muslimani, a na stećcima kod džamije mogu da se vide i kineski i arapski natpisi.

Stari grad u sebi krije okruženje koje sačinjava nekoliko vremenskih perioda Džakarte. Tu je Sunda Kelapa, Pasar Ikan, Luar Batang, Kali Besar, Taman Fatahillah i Glodok. Prostor Kota Tua prostire se na otprilike 139 hektara. Ovo je bio epicentar razvoja Džakarte još od četrnaestog vijeka. Tokom 1572. godine grad je zauzeo Fatahillah i dobio ime Jayakarta. Dalje, 1620. godine grad je okupiran od strane Holanđana i dobio je ime Batavia. Ovaj grad se u osamnaestom vijeku razvija na južnoj strani sve do Glodoka. Kao stari grad, Džakarta još uvijek posjeduje naslijeđe istorije i zgrade iz perioda od sedamnaestog do dvadesetog vijeka. Riječ je o jednom sjajnom primjeru prožimanja istorijskih događaja i miješanja različitih civilizacija.

Nacionalni spomenik (Monas) je jedan od najzanimljivijih mjesta u gradu. Monas je postao ikona Džakarte, sa svojim zlatnim vrhom i sijanjem u toku noći. Ova turistička atrakcija grada okuplja ljude sa svih strana. Često se ovo mjesto koristi kao centar za održavanje kulturnih manifestacija i festivala, i svi oni su besplatni. U kompleksu spomenika nalazi se muzej Gajah Mada. Muzej posjeduje raznovrsno kulturno i umjetničko bogatstvo iz cijele Indonezije. Mnogi od arheološki pronađenih predemeta nalaze se u Monasu. Ovo je sjajno mjesto za upoznavanje sa veoma dugom i bogatom istorijom i kulturom Indonezije, i svakako ga vrijedi posjetiti.

Taman Mini Indonesia Indah (Minijaturni park Indonezije) predstavlja bogatstvo ove zemlje od Sabanga do Merauke. Ova turistička atrakcija prikazuje šarm i kulturnu raznolikost plemena koja su živjela na ostrvima Indonezije. Ovdje posjetioci mogu da vide različite vrste kuća, odjeće, hramove prilagođene plemenima, umjetnost i plesne izvedbe iz sve 33 provincije. Tu je i veliki broj muzeja poput muzeja inžinjerstva, ptica, eptila, zanatstva. Ovo mjesto je pravo za uživanje i učenje o prošlosti Indonezije.

Zološki vrt Ragunan je najstariji Zoo vrt u Indoneziji. Osnovan je 1864. godine pod imenom „Planten En Dierentuin“, što znači „Biljke i Zoo“. Gradska uprava Džakarte donirala je 30 hektara prostora koji je postao dom ovog vrta. U Zološkom vrtu se nalazi oko 295 vrsta i oko 4040 jedinki životinja. Ovo je sjajno mjesto za lijepo proveden dan i uživanje.

Džakarta nije samo arhitektura. Ovo je grad za pravo uživanje. Za sjajnu kupovinu ovdje se nalazi veliki broj prodavnica i šoping centara. Tu su i vrhunski ocijenjeni restorani u kojima se može probati neko od ukusnih jela, kako domaćih tako i stranih. Grad je ispunjen klubovima i barovima, pa noćne zabave sigurno neće zafaliti. Za uljepšavanje i relaksaciju tu su centri za masažu i spa centri. Za potpun doživljaj posjetioci mogu da se upute na neku od plaža. Pri tome ne treba da budu ograničeni samo na Džakatru, Indonezija je prepuna predivnih plaža i mjesta za uživanje.

Džakarta nudi još mnogo toga. Grad je ispunjen bogatim kulturno – istorijskim naslijeđem, a ono se nalazi u savršenoj simbiozi sa modernim načinom života. Ovo je grad zabave i odličnog provoda, kao i nasmijanih i prijateljski nastrojenih ljudi. Džakarta je, zajedno sa ostatkom Indonezije, pravi ostrvski raj i sjajna destinacija za nezaboravno putovanje.


 
Pročitajte slijedeći tekst: LJEPOTE KEFALONIJE
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod