Destinacije

KRABI

Krabi je grad smješten na zapadnoj obali južnog Tajlanda, na ušću rijeke Krabi u zaliv Phangnga.

Nalazi se u provinciji Krabi, čiji je ujedno aministrativni centar. Takođe, grad je upravno središte istoimenog distrikta. U Krabiju živi oko 25 000 stanovnika. Ovo je jedan od centara industrije i turizma Tajlanda. S obzirom da gleda na Andamansko more, poput Phuketa, Krabi se nalazi pod uticajem šestomjesečne kišne sezone između maja i novembra. Prosječne temperature su veoma visoke, i kreću se od 29 do 32 stepena celzijusa.

Na početku perioda Rattanakosin krajem osamnaestog vijeka, kada je prijestonica konačno premještena u Bangkok, u Krabiju je Chao Phraya Nakorn, guverner Nokhon Si Thammarata, osnovao uzgajalište slonova. On je u Krabi poslao svog vezira Phra Palada da nadgleda ovaj zadatak, i da obezbijedi snabdijevanje slonova za veći grad. Sa vezirom je kenuo veliki broj ljudi, pa je Krabi uskoro postao veće naselje sa tri opštine. To su Pakasai, Khlong Pon i Pak Lao. Kralj Chulalongkorn je 1872. godine Krabiju dao status grada. Prvi guverner grada bio je Luang Thep Sena, mada je on još neko vrijeme bio zavisan od Nakhon Si Thammarata. Ovo se promijenilo uskoro, i Krabi je 1875. godine postao četvrti u nivou starog sistema tajlandske vlade. Administratori su od tada bili odgovorni direktno Bangkoku, a istorija Krabija kao posebne provincije je počela. Krabi je postao veoma razvijen grad, i on danas živi od industrije i turizma. Veliki broj atrakcija svake godine privlači veliki broj turista u ovaj grad.

Railay je jedno od najatraktivnijih mjesta koje se nalazi na listi svih putnika. Ovdje se nalaze neke od najpopularnijih plaža u Tajlandu. Na malom poluostrvu nalaze se predivne plaže sa bijelim pijeskom, krečnjačkim liticama i skrivenim lagunama. Iako je riječ o poluostrvu, Railaz nije povezan putevima. Do njega se stiže samo preko mora. Dolazak ovdje je prava avantura koja se zaista isplati.

U blizini Krabija se nalazi oko 200 ostrva, a mnogima od njih se može pristupiti samo s mora. Neka od njih su potpuno nenaseljena, a karakterišu ih plaže sa bijelim pijeskom, koralni grebeni i sistemi pećina. Obilazak ovih ostrva i boravak na njima je pravo uživanje.

Thung Teao Forest Natural Park – Krabi je poznat po područjima izuzetne prirodne ljepote, i mjesto koje svakako treba posjetiti je Kristalna laguna u Thung Teao. Ovaj park prirode posjeduje bogati biodiverzitet. Ovdje se mogu vidjeti veoma rijetke biljne i životinjske vrste za koje se smatralo da su iščezle. Netaknuta priroda stara vjekovima čini ovo mjesto nevjerovatnim.

Wat Tham Sua ( Tigrova pećina ) je hram koje nudi nevjerovatno duhovno iskustvo. Nalazi se u blizini Krabija, a predstavlja jedno od najvećih prirodnih čuda Tajlanda. Hram je ušuškan u prirodnim pećinama unutar džungle, a u njemu aktivno borave monasi. Unutar hrama se nalaze brojne relikvije i ikone, ali pravu atrakciju predstavlja otisak Bude. Da bi se došlo do ovog istorijskog mjesta potrebno je napraviti 1 272 koraka konstantnog penjanja. Na vrhu se pruža nevjerovatan pogled na more, krečnjačke formacije, i naravno otisak Bude.

Ostrva Phi Phi su još jedno mjesto koje svakako treba posjetiti. Phi Phi ostrva se smatraju za zvijezdu Tajlanda, a razlog tome je što su se našla u brojnim filmovima. Ljepota ovih ostrva je izuzetna, i ona vas nikako neće razočarati. Kako se prilazi ostrvima ona se izdižu kao nekakva tvrđava. Izlazi se na plažu iza koje se pruža džungla. Dva ostrva se posebno ističu po nečem nesvakidašnjem. Prvo je Phi Phi Leh, na kome niko ne živi, a drugo je Phi Phi Don, na kome nema puteva.

Khao Khanab Nam planine su jedna od najvećih znamenitosti Krabija. Ova veličanstvena prirodna čuda djeluju kao kapija grada, sa rijekom između dvije krečnjačke litice koje stoje uspravno. Unutar planine se kriju nevjerovatna mjesta. Jedna od atrakcija je pećina sa zbirkom stalagmita i stalaktita, mada je ona poznata više po velikom broju skeleta pronađenih u njoj. Pored pećine nije na odmet popeti na se na jednu od dvije planine. Khao Khanab Nam je sjajno mjesto za dan proveden u prirodi.

Koh Lanta je zanosno egzotična zahvaljujući svojoj udaljenoj lokaciji, netaknutim plažama i predivnom vremenu. Ona obuhvata 52 ostrva u najjužnijoj regiji provincije Krabi. Najveće i najpoznatije je Koh Lanta Yai  koje se nalazi na nekih 70 kilometara od Krabija. Koh Lanta Yai raspolaže sa nekoliko odmarališta. Ostrvo čine bujne džungle, čiste pješčane plaže, koralni grebeni i kristalno čista voda.

I sam grad Krabi nudi brojne atrakcije. Čine ga zanimljiva arhitektura, veseli i užurbani ljudi, brojni stranci, i mnogo drugog. Ovo je najbolje mjesto za šoping, ali i za noćni život. Grad je ispunjen barovima i klubovima u kojima je provod zagarantovan. Iako  Phuket daleko bogatiji noćni život, za one kojima nije do putovanja u drugi grad Krabi će biti sasvim dovoljan.

Susan Hoi je arhaično okamenjeno groblje ljuštura, a nalazi se na 17 kilometara od centra grada Krabija. Proteže se na 200 metara duž Ban Laem Pho. Ovo groblje je staro između 25 – 40 miliona godina, mada ima onih koji tvrde da je staro i preko 75 miliona godina. Nastalo je tako što je krečnjak pokrio fosilizovane školjke, puževe, i druga morska stvorenja. Jedno je sigurno, ovo je jedinstvena prilika da se vidi ovako rijedak fenomen.

Krabi ima još mnogo toga da ponudi. Ovo je mjesto za uživanje i provod. Okruženje Krabija je bogato atrakcijama koje svake godine privlače veliki broj ljudi iz cijelog svijeta. Predivne plaže, egzotična ostrva, veseli ljudi, najukusnija hrana, postoji li išta bolje za savršeno putovanje.


 
Pročitajte slijedeći tekst: OAZA LUKSUZA, MIRA I LJEPOTE - OKLAND
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod