Destinacije

NAJVEĆI I NAJLJEPŠI FJORDOVI SVIJETA - NORVEŠKA

Fjordovi se smatraju nekim od najljepših čuda prirode: uzani, krivudavi, usjecaju se duboko u kopno…

Ovi morski zalivi smješteni su između oštrih stijena, koje ponekad dostižu visinu i do 1000 metara. Mogu se vidjeti svuda po svijetu, od Čilea do Rusije, ali nisu oni poznati svima. Kada pomenete fjordove, većina ljudi pomisli na Norvešku, kako se najveći broj fjordova, a i neki od najljepših fjordova na svijetu nalaze baš tamo.

Fjord se formira tako što glečer usjeca dolinu u obliku slova u segregacijom leda i abrazijom okolnih stijena. Većina fjordova ima veću dubinu od obližnjih mora. Sognefjord u Norveškoj ima dubinu koja ide do 1.300 metara ispod nivoa mora.

Ne treba napomenuti da je svaki prirodni fjord jedinstven i predivan na svoj način. Fjordovi Geirangerfjorden i Nærøyfjord, koji su pod zaštitom Uneska su najvažnija obilježja Norveške. Svi norveški fjordovi su lijepi na svoj čudan način, a zbog te ljepote su dospjeli na listu Svijetske Baštine.

U Norveškoj postoji muzej posvećen fjordovima u blizini Geirangerfjordea, a Nærøyfjord je najuži fjord ove zemlje. Dugačak je 17 kilometara, a širok samo 300 u svom najužem dijelu. Druge bitne karakteristike ovog fjorda su strme stijene, koje se izdižu i do 1.400 metara u visinu iznad Norveškog mora. Brojni vodopadi vidljivi su na ovim stijenama, a tu je i nekoliko brzih rijeka, koje teku kroz šume i glečerska jezera iznad njih. Zbog znatiželjnih turista i ljubitelja prirode postoje mnoge platforme za posmatranje poznatih norveških fjordova.

Pored Geirangerfjordena, Nordfjorden je najsjeverniji fjord u zapadnom dijelu zemlje. Dugačak je 110 kilometara, proteže se od Jostedalsbreen glečera, pa sve do okeana i doseže do 565 metara ispod nivoa mora.

Jostedalsbreen je najveći glečer u Evropi. Zauzima površinu od 487 kvadratnih kilometara, mjereći 600 metara u svom najdebljem dijelu i 60 kilometara dužine. U Nordfjorden regiji, “jezici” glečera spuštaju se tako nisko sa planina da ih možete dodirnuti. Ipak, ovo nije najinteresantniji prizor ove regije – tu je i Hornidalsvatnet, odnosno najdublje jezero Evrope sa dubinom od 514 metara.

Hardangerfjorden, sa dužinom od 179 kilometara, je treći najduži fjord svijeta, a drugi po dužini u ovoj zemlji. Često ga nazivaju “Norveškom baštom”, a najbolje vrijeme za posjetu je kada cvjetaju brojni voćnjaci, koji su u njegovoj blizini. Veličanstveni vodopadi teku niz Hardangerfjorden, uključujući i 145 metara visoki Vøringsfossen. Obližnji Nacionalni Park Folgefonna kreiran je, kako bi se zaštitio glečer dugačak 207 metara. Još jedno interesantno mjesto je najmanji zamak u Skandinaviji, koji je u 17. vijeku, sagradio Baron Ludvig Rosenkrantz.

Fjord koji obara sve rekorde je Sognefjorden. Proteže se 204 kilometra i 1.308 metara ispod nivoa mora. To ga čini ne samo najvećim fjordom u Norveškoj, već i najdubljim u Evropi. Poznat je po svojoj tituli “Kralj Fjordova”.

Manji, ali ne manje spektakularni norveški fjordovi granaju se od Sognefjordena. O njima se može dosta reći, ali se teško može dočarati njihova prava vrijednost, koju uvidite kada ih ugledate.

Bilo bi pogrešno razmišljati o norveškim fjordovima, samo zbog njihove dužine i dubine. Ovi prirodni spomenici oduzeće vam dah svojom veličanstvenošću, nevjerovatnom kombinacijom jedinstvenosti i harmonije, prirodnom ljepotom koja nije iskvarena napretkom civilizacije, čistom vodom nevjerovatnih boja i mnogim drugim elementima…


 
Pročitajte slijedeći tekst: NAJMANJA DRŽAVA SVIJETA
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod