Destinacije

NJUJORK

Njujork je jedan od najpoznatijih gradova na planeti, a takođe i jedan od centara svjetskih zbivanja, kako političkih, kulturnih i onih koji služe za zabavu.

Kada dođete na Menhetn, spoznaćete da je istinita priča o tome da se u Njujorku govori 800 jezika, ali se još niko nije izgubio „u prevodu“. U „gradu stranaca“ dovoljno je da otvorite mapu, što je znak da vam priđe neko od prolaznika i objasni vam kuda da idete. Prvo što turista treba da uradi kada doputuje u Njujork jeste da se popne na Empajer stejt bilding. Tada će da shvati da se nalazi na ostrvu kroz koje prolazi 12 avenija i koje „sječe“ 240 ulica. Empajer stejt bilding je jedna od najprepoznatljivijih građevina grada. Iako je značajan kao biznis centar, takođe predstavlja i nezaobilaznu turističku lokaciju Njujorka. Otvoren je tokom cijele godine, a smatra se za jedno od najromantičnijih mjesta u gradu. Sa Empajer stejt bildinga se pruža veličanstvan pogled na čak pet saveznih država.

Tajms skver (srce Menhetna) Amerikanci smatraju za „pupak svijeta“, i prvo što urade kad stignu u ovaj grad jeste da posjete ovaj trg i fotografišu se. Uveče, kad zabliješte neonske reklame, svjetlije je nego po danu. Times Square je mjesto gdje se uvijek nalaze hiljade i hiljade ljudi. Poznat je i po tome što Njujorčani, kao i brojni posjetioci iz inostranstva, upravo ovdje dočekuju Novu godinu.

Na ostrvo Elis, do Kipa sloboda stiže se brodom za dvadesetak dolara, na Stejten Ajland možete doći besplatno, a autobusom stižete do velikih šoping molova. Central Park zauzima površinu od 341 hektara. Smješten je u srcu Menhetna, a sa mnogobrojnim biljnim vrstama predstavlja pluća grada Njujorka. Central park je rajski vrt s tri jezera u srcu betonske džungle. U njemu se nalaze brojna šetališta, biciklističke staze, klizalište i druge pogodnosti za sve posjetioce. 9/11 Memorial, memorijalni centar posvećen žrtvama iz napada jedanaestog septembra 2001. godine. Nalazi se na mjestu gdje se nekada nalazio Svjetski Trgovinski Centar.

Njujork ima više od 1.000 muzeja, a dragulj u kruni je Metropoliten, ili, jednostavno, „Met“. American Museum of Natural History (Prirodnjački muzej) sadrži preko 32 miliona primjeraka i raznih kulturnih artefakata koji čekaju istraživanje. Muzej je veliku popularnost stekao u čuvenom filmu Noć u Muzeju, zbog čega je posjeta ovom mjestu višestruko porasla. Museum of Modern Art (Muzej moderne umjetnosti) posjeduje najpoznatija djela Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kloda Monea, Vinsenta van Goga i Endija Vorhola, kao i mnogih drugih svjetski priznatih umjetnika. The Metropolitan Museum of Art ima kolekciju grčke i rimske umjetnosti, evropske i azijske slike i skulpture, kao i mnoge druge umjetnine. U muzeju se nalazi kolekcija od preko dva miliona umjetničkih djela iz raznih epoha svjetske civilizacije.

Međutim, šetnja Bruklinskim mostom ne bi trebalo da se propusti. Staza je sva u žici i ide sredinom slavne građevine, a posle pet kilometara stiže se u srce Bruklina, u ulicu s tržnim centrima koja je „obogaćena“ štandovima s muzikom „gangster repa“.

Šoping u Njujorku treba doživjeti. Peta avenija je „kraljica iskušenja“, jer se u njoj nalaze radnje svih brendova, a u svakoj drugoj su sniženja i vlada metež. Tamo gdje na izlozima piše „clearense“, vlada „opšta tuča“ žena. „Mejsi“ je najveća robna kuća u Njujorku i zauzima cijeli blok između 33. i 34. ulice Šeste i Sedme avenije, i ako ste s djecom, morate ih držati za ruku. Ipak, ko nije bio u robnoj kući „21 century“, na uglu Brodvejske i Fulton centra, odnosno na uglu 66. ulice i Kolumbija avenije, ne zna šta znači „šoping pomama“. Ovdje se haljine, sakoi, džemperi i košulje kreatora kao što su „Dona Karan“, „Hugo Bos“ ili „Kelvin Klajn“, direktno stavljaju u korpe iz supermarketa, a prizor je isti kao u našim samoposlugama kada je vladala nestašica ulja. Haljine poznatih kreatora staju od 60 do 200 dolara, muški brendirani sakoi su od 70 do 150 dolara, a najskuplje cipele slavnih kreatora koštaju 100 dolara.

Njujork obiluje vrhunskim restoranima, u kojima hranu spremaju najbolji svjetski kuvari. Grad je idealan za šoping, kao i za šetnje po širokim bulevarima. Kafići i noćni klubovi pružaju idealne mogućnosti za bogati noćni provod. Tu su i brojne manifestacije koje se održavaju tokom cijele godine.

Kip Slobode je svakako simbol grada Njujorka. Poznat je i pod imenom „ Sloboda osvjetljava svijet “, a tvorac ovog remek djela je Frederik Bartoldi. Prilaz Njujorku čuva još od 1886. godine, a od 1984. se nalazi na spisku kulturnih baština UNESCO.

Ko ne uđe u taksi u Njujorku, nije ni bio u ovom gradu. Menhetn se žuti od njih, a posebno „zadovoljstvo“ su svađe mušterija zbog toga što ne mogu da utvrde kome je auto u stvari stao. Ulaskom u kola ustanovite da je tačno da nijedan taksista u Njujorku ne govori engleski, a ubrzo se uvjerite (ako se vozite između 16 i 18 sati) i da ne postoji nijedna tačka u Njujorku do koje nećete stići prije pješice nego taksijem zbog nevjerovatnih gužvi na ulicama.


 
Pročitajte slijedeći tekst: TOP 10 TROPSKIH OSTRVA
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod