Destinacije

OSLO

Za čitav svijet, Norveška je mjesto, koje je priroda kreirala kao svoje najfinije remek djelo umjetnosti…

Kao predivno ulje na platnu, Norveška je destinacija puna predivnih kontrasta, magične prirode i legendi o neustrašivim Vikinzima. Među brojnim mjestima u Norveškoj, poput fjordova i prirodnih ljepota, izdvaja se grad Oslo, koji je ispunjen muzejima i galerijama, predivnim kafeima i restoranima, kao i brojnim drugim znamenitostima. Oslo je grad pun šuma, jezera, staza za pješačenje, vožnju bicikla, skijanje i drugo. U njemu je evidentan kontrast koji nastaje među stvarima koje je stvorila priroda i onih koje je stvorio čovjek – nepregledne i guste šume, savršen su kontrast simpatičnim kafeima, vrhunskim restoranima, noćnim klubovima i drugo. U Oslu ćete možda zaboraviti i na čuvene fjordove, koji su moćni prikaz onoga šta priroda može da učini, ako joj tako bude po volji. Treba napomenuti da je Oslo glavni i najveći grad Norveške kraljevine, smješten u njenom jugoistočnom dijelu, kao i to da je jedna od najpopularnijih destinacija na turističkoj mapi Norveške.

Neka od mjesta koja Oslo postavljaju u vrh liste popularnih turističkih destinacija su svakako muzeji koji su i više nego vrijedni posjete. Muzej nauke i tehnologije koji je smješten u ovom gradu, sadrži postavke vezane za tehnologiju, industriju, nauku i medicinu, a takođe posjeduje i 20 stalnih i povremenih izložbi u vezi sa energijom, naftom, avionima, vozovima i automobilima. Ovaj muzej osnovan je kao centar okupljanja radoznalih umova, koji u njemu imaju priliku da istraže prirodne nauke i tehnološke principe, kako iz oblasti energetike, tijela, matematike, tako i iz univerzuma. U dijelu ovog muzeja koji je posvećen medicini, možete vidjeti koliko i na koji način se promijenio život ljudi u poslednjih 150 godina. Nakon posjete koja će zadovoljiti vaš um, predlažemo vam da zadovoljite i svoj gastronomski dio i posjetite prefinjeni restoran sa grčkom i italijanskom hranom, sladoledima, kolačima i kafom.

Fram muzej posvećen je istoimenom brodu, koji je najjači drveni brod ikada napravljen. U ovom muzeju, posjetioci mogu vidjeti kako su na brodu živjeli posada i njihovi psi, kao i to kako su uspjeli da opstanu na najhladnijim i najopasnijim mjestima na zemlji. Izložbe u ovom muzeju ilustrovane su fotografijama, modernim dizajnima, filmovima, interaktivnim mapama, specijalnim efektima i replikom Fram broda zamrznutom u ledu.

U Oslu se nalazi i zabavni park Tusen Fryd koji posjetiocima nudi preko hiljadu mogućnosti, budući da je to najveći zabavni park u zemlji, sa preko 30 zabavnih atrakcija, igara, prodavnica i mjesta za uživanje u hrani. Najnovija atrakcija ovog zabavnog parka je Torov Čekić. Ovdje postoje zanimacije i zabavne aktivnosti za sve uzraste i sigurni smo da će se svi fenomenalno provesti.

Vigeland park je jedna od najposjećenijih atrakcija Norveške – ovaj park svake godine posjeti preko milion ljudi. Jedinstveni park skulptura je životno djelo Gustava Vigelanda, čuvenog vajara, a posjeduje preko 200 skulptura od bronze, granita i livenog gvožđa.

Za ljubitelje istorije i drevnih legendi, kao idealna atrakcija ukazuje se tvrđava Akeshus, koja se nalazi u centru grada, pored oslovskog fjorda. Ova tvrđava je izgrađena 1299. godine i imala j izuzetan strateški položaj – bila je neosvojiva za mnoge agresore. Kasnije, pretvorena je u modernizovano renesansno zdanje i kraljevsku palatu.

S obzirom na to da je Norveška zemlja vikinga, njihova obilježja i atrakcije koje su podignute u njihovu čast ispunjavaju ovaj grad. Muzej vikinškog broda prikazuje dva najočuvanija vikinška broda na svijetu, koji su izgrađeni u devetom vijeku.

Kada govorimo o umjetnosti, norveška Nacionalna opera i balet je najveća institucija posvećena izvođačkim umjetnostima. Otvorena je 2008. godine, a vrlo brzo je postala glavno obilježje grada. Takođe, turisti pamte ovu ustanovu kao prvu operu na svijetu gdje posjetioci mogu da se kreću po krovu.

Oslo ima još mnogo toga da ponudi. Ovo je grad bogate kulture i nasleđa. Posjetioci u restoranima mogu da uživaju u nekom od norveških nacionalnih jela. Tu su i kafići i barovi, gdje posjetioci mogu da se ugriju i uživaju tokom hladnih dana. Ovo je grad zanimljivih ljudi, u kome nikada nije dosadno. Oslo je sjajna destinacija za vrhunsko uživanje i odmor. Takođe, Oslo je već nekoliko godina “najzeleniji” grad svijeta, odnosno najviše vodi računa o prirodnom okruženju i smanjenju zagađenja. Njegov eco-friendly način života je nešto što njegovi žitelji poštuju i veoma mnogo cijene.


 
Pročitajte slijedeći tekst: ČAROBNO PROLJEĆE U DOLINI LOARE
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod