Destinacije

PATAGONIJA

Priroda je ovom parčetu svijeta dala monumentalne glečere, zastrašujuće planinske masive, nepregledne pašnjake veličine pojedinih država, gotovo netaknutu floru i faunu.

Kako prosječnom Evropljaninu opisati Patagoniju, a da to ne zvuči kao uobičajeni kliše o nepristupačnoj teritoriji na kraju svijeta koja je neprekidno izložena udarima surovog vjetra, ispresijecana beskrajnim putevima, planinskim vijencima i pašnjacima veličine pojedinih država? Ta teritorija pokriva trećinu argentinske i skoro isto toliko čileanske teritorije i u sebi krije bezbroj čudesnih tajni: drevne glečere, zastrašujuće planinske masive, nepregledne pašnjake, gotovo netaknutu floru i faunu, a da ne pominjemo tragične sudbine autohtonih Indijanaca i uzbudljive životne priče prvih doseljenika iz čitavog svijeta. To je Patagonija, oblast na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta koju danas na ogromnim prostranstvima, zbog surove klime i netaknutog carstva prirode, nastanjuje tek oko 1.700.000 ljudi. Patagoniju je otkrio portugalski istraživač i moreplovac Fernando Magelan 1520. godine. Prema rijetkim spisima koji su sačuvani sa te Magelanove ekspedicije, zabilježeno je da su ovu teritoriju nastanjivali izuzetnio visoki i korpulentni Indijanci, koje je on nazvao Patagoni, odnosno ljudi velikih stopala. Otuda i ime Patagonija. 

Planinski vijenac Anda predstavlja prirodnu granicu koja Patagoniju dijeli na čileanski i argentinski dio. Decenijski spor između dvije zemlje oko granice u Patagoniji okončan je 1881. godine krhkim sporazumom kojim ni Čile ni Argentina do danas nisu u potpunosti zadovoljni, jer nijednoj od ove dvije zemlje nije omogućen izlaz na oba okeana. Naime, političari i diplomate su ovaj Gordijev čvor, po kratkom postupku, presjekli mačem i odlučili da Čileu pripadne patagonijska obala Pacifika, a Argentini obala Atlantika. Na isti način je podijeljen i arhipelag Ognjena zemlja, na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta. 

Nezaboravna igra kitova u vodama oko zaliva Valdes

Septembar i oktobar su najbolji mjeseci za posjetu poluostrvu Valdes, na argentinskoj strani Patagonije. Tada se u vodama oko ovog poluostrva nalazi na stotine kitova, ženki sa tek rođenim bebama. Ovdje ostaju šest mjeseci, dok mladi kit dovoljno ojača i krene na svoje prvo putovanje na daleki jug. Posmatranje igre kitova u ovim vodama nezaboravan je događaj i nalazi se na gotovo svim listama doživljaja koje svaki čovjek mora bar jednom u životu da doživi. Iako odrasle jedinke teže preko 30 tona, ovi nježni divovi uopšte nemaju zube, hrane se isključivo planktonom i minijaturnim račićima i veoma su blage naravi. Ta miroljubiva priroda u prošlosti ih je gotovo koštala opstanka, pa su danas proglašeni zaštićenom vrstom. Tako su kitolovce zamijenili brodovi puni radoznalih turista koji uzvicima neskrivenog zaprepašćenja i oduševljenja dočekuju svaki skok kita iz vode, njegov vratoloman salto unazad ili udar moćnim repom o površinu vode. Svakome zastaje dah od tog čudesnog spektakla, kao i pogleda na ogromno tijelo kita koje nečujno klizi ispod površine vode i veličanstvenu glavu najvećeg sisara kako lagano izranja iz vode na svega dva, tri metra od broda punog turista koji u odnosu na njega podsjeća na običnu orahovu ljusku. Međutim, iako su kitovi ovdje apsolutne zvijezde, na poluostrvo Valdes turisti stižu i privučeni jednom od najvećih kolonija morskih slonova na južnoj hemisferi, ali i morskih lavova. Ali, u vodama u kojima ima morskih lavova uvijek vrebaju i krvoločne orke, odnosno kitovi ubice. 

Neukroćena ljepota predjela

Putovanje Patagonijom duž obale Atlantika nudi fascinirajuće prizore nepreglednih prostranstava i pašnjaka koji kao da nemaju granice. Na imanjima se život nije mnogo izmijenio još od dolaska prvih doseljenika. Uobičajeno je naići na ponekog usamljenog gaučosa, povijenog napred, visoko u sijedlu, vrata duboko uvučenog u pončo da bi se bar nekako zaštitio od jakih naleta vjetra koji ga nemilosrdno šiba.
Ta divlja, neukroćena ljepota predjela vodi do nacionalnog parka "Monte Leon", koji se proteže na 60.000 km duž argentinske obale. Ovo zemljište prvo je kupio zaljubljenik u prirodu i milijarder Daglas Tompkins i kasnije ga poklonio argentinskoj vladi koja ga je proglasila prirodnim rezervatom za mnoge zaštićene životinjske vrste - trome morske lavove, bučne "Magelanove pingvine" i ljubopitljive lame. Ove lijepe i surove prostore nastanile su najrazličitije vrste morskih ptica. Ko god dođe na ovo mjesto uzbudljive ljepote, odmah će steći najvećeg neprijatelja - a to je nemilosrdni patagonijski vjetar. Zato je veoma malo onih koji mogu da izdrže duži boravak pod udarima koji prosto šibaju po licu i tijelu. Uspjevaju samo najizdržljiviji i najstrpljiviji ljubitelji prirode, oni koji su spremni da danima čekaju da izađu napolje čim se pojavi i najmanji nagovještaj lijepog vremena i smirivanja vjetra.

Ognjena zemlja na kraju svijeta

Sledeća stanica ovog putovanja je grupa ostrva surove klime, Ognjena zemlja, na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta, od kojeg su odvojeni Magelanovim prolazom. Kada posle kratke vožnje trajektom stupite na tle Velikog ostrva, već posle stotinak kilometara dublje u unutrašnjosti ostrva uzdiže se visok planinski vijenac obrastao gustom šumom koja krije brojna gorska jezera i vodopade. Ušuaja i Rio Grande dva su najveća grada na arhipelagu Ognjena zemlja i oba pripadaju Argentini. Najjužniji grad na svijetu, Ušuaja, i njegovi stanovnici imaju neuobičajenu i burnu istoriju. A ona dokazuje da ko god je živjeo na ovim prostorima, kao starosjedilac, godinu dana ili samo nekoliko mjeseci, treba da bude posebnog kova, snažne fizičke i psihičke konstitucije. Dovoljno je da provedete nekoliko sati u lokalnom Pomorskom muzeju i ostanete pod snažnnim utiskom o nevjerovatnim sudbinama prvih pomoraca i doseljenika koji su osnovali ovaj grad na kraju svijeta. Ali, za one prave avanturiste i moreplovce ovo nikada nije bio, a ni danas nije, kraj svijeta, već luka koju posjećuju najveći turistički kruzeri, jer među istraživačima, kako profesionalnim tako i amaterima, Ušuaja je poznata kao luka koja je najbliža Antarktiku. Iz Ušuaje, stotinak kilometara dalje u brda, put vodi na čileanski stranu ostrva i do nacionalnog parka "Tores del paine". Ovo putovanje vrijedi svakog truda, jer ovaj veličanstveni park, koji se prostire na 181.000 hektara, savršeno je mjesto za zaljubljenike u netaknutu prirodu i godišnje ga posjeti čak 200.000 turista iz čitavog svijeta. U parku ima dobro uređenih kampova i hotela za svačiji džep. Najveći dragulj parka "Tores" svakako je gorsko jezero Grej, okruženo glečerima, u čijoj se tirkizno plavoj vodi, kao u ogledalu, ogledaju najplavlje nebo i bijeli paperjasti oblaci. 

Očaravajući "Park glečera"

Posle nacionalnog parka "Tores", malo dalje na sjever, ali na argentinskoj strani, nalazi se pravi ledeni dragulj, "Nacionalni park glečera". Najpoznatiji među njima je glečer Perito moreno, visok 60m, širok 5 i dugačak 15 kilometara. Ovaj prirodni ledeni gorostas ostavlja bez daha a njegovi plavičasti ledeni blokovi kao da cvile, grme, pucaju i obrušavaju se u dubine jezera Arghentino. Zamislite samo kakav je doživljaj vožnja brodom između ogromnih santi leda, čudesne plave boje, do samog podnožja glečera Upsala. Kakav doživljaj! Kao uostalom i kratka posjeta obližnjem jezeru Oneli, prekrivenom santama najrazličitijih oblika i neobičnih boja, koje okružuje mrtva šuma. Sloj zemlje je ovdje toliko tanak da drveće ne uspjeva dugo da opstane i odupre se snažnim udarima surovog, patagonijskog vjetra. Ovo jedinstveno ledeno carstvo, pored glečera, nudi i nezaboravne trenutke obilaska čudesnih čileanskih fjordova do kojih se stiže polaskom starog trajekta “Navimag” iz luke Puerto Natales. Prvi dan plovidbe je i najuzbudljiviji, jer trajekt plovi patagonijskim kanalima i stiže do podnožja glečera Amalija. Drugog dana stiže se do mjesta Puerto Eden koje bi zbog surove klime preko cijele godine bilo potpuno odsječeno od svijeta da nema ovog turističkog trajekta koji na svakih 14 dana dovozi nove turiste iz čitavog svijeta i najosnovnije potrepštine za lokalno stanovništvo. 

Čiloe, priča o zajedničkom opstanku dva naroda

Konačna destinacija većine turista koji dolaze u Patagoniju je posjeta grupi čileanskih ostrva Čiloe. Na prvi pogled ova ostrva sa 350 kišnih dana tokom godine nemaju mnogo toga da ponude radoznalom svjetskom putniku sa drugog kraja svijeta. Međutim, ko god da je ovdje stigao, poslao je glas, fotografisao, razglasio po svijetu i ispričao priču o drvenim crkvicama i šarolikim fasadama sojenica. Kolorit kao u dječjim bajkama i fasade najrazličitijih boja - od nebesko plave, limun žute, nježno roze do intenzivno ljubičaste “ratuju” sa vječnim nebeskim sivilom. Na ovim majušnim ostrvima smješteno je čak 150 crkvica, od kojih se 16 nalazi na listi Svjetske kulturne baštine. Sve su izgrađene od drveta, bez ijednog eksera, koji bi na tako vlažnoj klimi svakako istrulili. One su odraz jedinstevne istorije ovog neobičnog mjesta. Jer, za razliku od drugih mjesta širom Patagonije, gdje je autohtono stanovništvo raseljeno ili potpuno asimilovano, ovdje su lokalno stanovništvo i prvi kolonisti udržili snage da bi zajednički opstali na tom surovom, negostoljubivom terenu. Jezuiti su donijeli svoju religiju i poznavanje mnogih zanata, a Indijanci vještinu preživljavanja. Zajedno su iskoristili najveće lokalno prirodno bogatstvo, drvenu građu, i izgradili jedinstvene drvene crkvice. Istoriju arhipelaga i naroda koji ovdje živi najbolje se može upoznati posjetom Plavom muzeju, otvorenoj pijaci u mjestu Ankud, kao i čuvenoj drvenoj Žutoj katedrali.


 
Pročitajte slijedeći tekst: MAGIČNI GRAD LINC
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod