Destinacije

Simbol Indije - MUMBAJ

Mumbaj je grad smješten na zapadu Indije, na obali Arapskog mora, a nalazi se u saveznoj državi Maharaštra…

Po broju stanovnika, ovaj grad je na prvom mjestu u Indiji, a predstavlja izuzetno značajan ekonomski centar zemlje i veoma popularnu turističku destinaciju, sa tropskom klimom. Mumbaj je izgrađen na prostoru koji se nekada zvao arhipelag sedam ostrva. To su Bombay Island, Parel, Mazagaon, Mahim, Colaba, Worli i Old Woman’ s Island. Ovaj grad u sebi krije brojne čari, i baš zbog toga ga svake godine posjećuje ogroman broj turista iz cijelog svijeta.

Gateway of India je najprepoznatljiviji spomenik u Mumbaju. Izgrađen je u čast posjete kralja Georga V i kraljice Mary. Završen je 1924. godine i danas simboliše ostatke britanske ere. Poslednje britanske trupe su 1947. godine Mumbaj napustile upravo kroz ovu kapiju. Gateway of India je vrhunski primjer graditeljstva, i jedan od simbola indijske burne istorije.

Haji Ali je impozantna grobnica i džamija. Izgrađena je 1431. godine od strane bogatog muslimanskog trgovca Pir Haji Ali Shah Bukharija, koji je bio inspirisan promjenom načina toka života nakon što je posjetio Meku. U njoj se nalazi njegovo tijelo. Džamija je smještena u sred okeana, i pristup joj je moguć samo tokom osjeke, i to na uskoj stazi dugoj nekoliko stotina metara. U slučaju da posjetioci ne mogu da dočekaju povlačenje plime, na drugoj strani puta nalazi se šoping centar.

Bollywood – Mumbaj je centar indijske Bollywood filmske industrije. Ovdje se svake godine proizvodi veliki broj filmova. Tačnije, samo Hollywood proizvodi više filmova od Bollywooda. Posjeta filmskom gradu je spektakularna, a posjetioci mogu da vide setove na kojima su snimani baš njihovi omiljeni filmovi i serije.

Kala Ghoda Art Precinct – Kala Ghoda u prevodu znači „ Crni konj “, i to zbog statue koja se tamo nalazi. Ovo je kulturni centar Mumbaja. U njemu se nalaze najbolje galerije i muzeji koje grad posjeduje. Ovdje se organizuju i razne manifestacije, a naročto se ističe Kala Ghoda Arts Festival, koji se održava svake godine u februaru.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya Museum je najveći muzej u Mumbaju. U njemu se mogu vidjeti predmeti iz cijele zemlje. Izložba započinje sa starim skulpturama, zatim slikama, a potom se nastavlja drevnim artefaktima iz doline rijeke Ind. Ovdje se mogu vidjeti razna oruđa i oružja ručne izrade.

Elephanta island – Ovo malo ostrvo poznato je po hramovima skrivenim u pećinama. Naročito je poznat hram posvećen Shivi. Ovdje se može vidjeti statua ovog božanstva. Do ostrva se dolazi brodom koji kreće u blizini Gateway of India.

Chowpatty Beach je jedna od najpopularnijih lokacija u gradu za posmatranje zalaska sunca. Takođe, mnogi posjetioci posjećuju ovu plažu i za kupanje, a u blizini se nalaze i neke od znamenitosti.

Juhu Beach je najpopularnija i najelegantnija plaža u Mumbaju, i jedna od najpopularnijih u cijeloj Indiji. Zapljuskuju je obale Arapskog mora, a na njoj se mogu vidjeti bungalovi poznatih bolivudskih zvijezda. Na plaži se za posjetioce organizuju zanimljive aktivnosti, poput jahanja konja i magaraca, kriket utakmice, i drugo.

Mumbaj je veoma živ grad. Ovdje se mogu vidjeti brojne znamenitosti, upoznati veoma zanimljivi ljudi. Mumbaj je grad koji odiše Indijom. Ta atmosfera je strana posjetiocima koji u ovaj grad dolaze, ali se oni na nju veoma brzo privikavaju. I baš je zbog svih svojih čari Mumbaj idealna destinacija za nezaboravno uživanje i provod.


 
Pročitajte slijedeći tekst: KANKUN - Zaboravljeni jukatanski raj
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod

X