Destinacije

STRAZBUR

Strazbur je kosmopolitski  grad sa dugom i bogatom istorijom, smješten na krajnjem istoku Francuske...

U kosmopolitskom Strazburu, centru pokrajine Alzas, nalaze se sjedišta Evropskog parlamenta, savjeta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava. Središte bajkovitog Starog grada koji je ispresijecan kanalima i strmim ulicama je katedrala od rozikastog kamena, a znajte da i u Strazburu postoji katedrala Notr Dam, mješavina gotskog i renesansnog stila. Sjedište biskupa je dugo bila Palais Kohen, izgrađena u 18. vijeku.

Cathédrale Notre-Dame je bila najviša zgrada na svijetu od 1647 – 1874. godine. Danas je šesta po veličini crkva u svijetu, i smatra se za remek djelo gotičke arhitekture. Zvonik dostiže visinu od 142 metra, i vidi se iz dalekih djelova ravnice Alzasa.
Muzej moderne i savremene umjetnosti je moderan dodatak gradskoj arhitekturi, i u oštroj je suprotnosti sa susjednim zgradama. Posjeduje kolekciju slika iz perioda od šezdesetih godina devetnaestog, pa sve do pedesetih godina dvadesetog vijeka. Tu su djela Moneta, Picassa, i drugih umjetnika. Ovdje se nalazi i umjetnička biblioteka, koncertna sala i restoran.

Palata Rohan potiče iz osamnaestog vijeka. Ovo je mali barokni Versaj, izgrađen kao rezidencija francuskih gradskih episkopa, od kojih su četvorica iz porodice Rohan. Palata posjeduje tri važna muzeja i galeriju. Tu su Muzej arheologije, Muzej dekorativne umjetnosti, kao i Muzej fine umjetnosti, sa velikim brojem slika iz perioda od srednjeg vijeka pa sve do 1870.

Muzej Alsace je intrigantan muzej istorije Alzasa. Smješten je u tri zgrade iz šesnaestog i sedamnaestog vijeka, a posjetioci mogu ovdje da se upoznaju sa veoma dinamičnom istorijom ove regije. Muzej sadrži kolekciju predmeta, kao što su namještaj, igračke, kao i jevrejski i hrišćanski bogoslužbeni predmeti.

Parc de l’Orangerie je najveći i najstariji park u Strazburu. Ovo je dom za mnoge biljke, i simbol je ovog grada. Ovdje se nalazi paviljon Žozefina, podignut 1804. u čast Napoleonove žene, carice Žozefine. Park je domaćin brojnih manifestacija i izložbi, koje se odvijaju u okruženju stoljetnih stabala. Ovo je sjajno mjesto za porodično uživanje.

Parc de Pourtalès je park koji se prostire na površini od 24 hektara. Ovdje se nalazi prelijep dvorac, rezidencija grofice Mélanie de Pourtalès. Moderne skulpture postavljene su širom parka, uklopljene u šareni pejzaž. Ovo je nesvakidašnje prirodno okruženje, stvoreno za uživanje. Zbog toga ne čudi što je grofica upravo ovdje okupljala tadašnju evropsku elitu. Predivni dvorac ima 25 soba, u kojima gosti mogu da uživaju kao nekadašnji svijet evropskog društva. Strazbur je grad sa veoma zanimljivom istorijom. Ovo je grad ispunjen raznim stilovima, ali i autentičnim mentalitetom. Posjetioci mogu zaista da provedu savršeno vrijeme u gradu koji obiluje tolikim bogatstvom. Tu su i restorani, kafići, barovi, ali i nezaobilazno rajnsko vino. Strazbur je grad u kome se sve muke zaboravljaju i preporučuje se za predivno putovanje i odmor. 
Pročitajte slijedeći tekst: JAPANSKE BAŠTE
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod