Destinacije

TOP 5 - DESTINACIJE U TURSKOJ

Turska je, iz godine u godinu, sve traženija destinacija za turiste širom svijeta…

Prirodne ljepote Turske spojene sa istorijskim spomenicima, gostoprimljivošću turskog naroda i prelijepim luksuznim ljetovalištima privlače svake godine milione ljudi, i čine da se svako ko posjeti Tursku zaljubi u nju i ostaje zauvijek opijen njenom ljepotom.

Turska je ogromna zemlja, i nije čudno što pruža mnogo prilika za nezaboravan odmor. Predstavljamo Vam samo neke od najprivlačnijih destinacija ove magične zemlje.

1. ISTANBUL

Istanbul predstavlja kulturno, ekonomsko i istorijsko srce čitave Turske i ujedno je najveći grad ove zemlje. Istorija je u njemu ostavila tragove starih carstava – Rimskog, Vizantinskog i Otomanskog, pogotovo zato što je bio i prijestonica svih njih. 2010. godine je izabran za Evropski grad kulture, a ranije je bio poznat pod nazivima Carigrad i Konstantinopolj (Konstantinopolis). Još jedna prednost i ekskluzivitet Istanbula je i u tome što se nalazi na 2 kontinenta, Evropi i Aziji, i to tačno na Bosforskom zalivu koji spaja Mramorno i Crno more.

Posebnu atrakciju Istanbula predstavljaju fantastične građevine, poput Aja Sofije, Plave džamije i Jeni Kami (Nove džamije), Topkapi palate, kao i Arheološki i Pera muzej. I generalno gledano, svaki djelić Istanbula ima nešto karakteristično i jedinstveno. Ne smiju se zaobići ni brojni tržni centri, kao ni ekskluzivni hoteli poput CVK Park Prestige Suites Bosphorus, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus ili Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center, u kojima možete uživati u potpunom odmoru duha i tijela, kao i u fantastičnim turskim gastronomskim užicima.

2. PAMUKKALE

Ova fantastična prirodna tvorevina u jugozapadnoj Turskoj, čiji naziv na turskom znači “Pamučna palata” čini kompleks jedinstvenih mineralnih izvora, koji imaju formu plitkih kaskadnih bazena, a nastali su taloženjem minerala prilikom prelivanja mineralnih voda. Lokalitet je 1988. godine uvršten u svjetsku baštinu UNESCO-a.

Na njihovom području, u II vijeku prije nove ere, izgrađen je antički grad Hijerapolis, koji se koristio kao liječilište, o čemu svjedoče mnogi ostaci hramova, kupatila i drugih starorimskih i starogrčkih spomenika, kao i originalne ranohrišćanske građevine.

Ono što fascinira već na prvi pogled jeste blještava kristalno bijela boja terasastih bazena, kao i nestvarna tirkizna plava boja vode koja se nalazi u njima. Na Pamukkalama važi samo jedno pravilo za turiste: po njima se može hodati isključivo bosih nogu, jer nezvanično, Turci dolazak i boravak ovdje doživljavaju kao neku vrstu hodočašća.

3. ALANJA

Alanja je turska turistička regija koja obuhvata mnoštvo prelijepih plaža, luksuznih ljetovališta, ali i prelijepu netaknutu prirodu i istorijske spomenike. Nalazi se ispred planinskog vijenca Toros, na obali Sredozemnog mora i bila je središte mnogih civilizacija kroz vjekove. Grad Alanja je bio jedan od glavnih centara Rimskog, Vizantijskog, Seldžučkog i Otomanskog carstva i služio kao važan odbrambeni bedem. Crvena kula i dvorac Alanja poznati simboli grada, izgrađeni su u periodu Seldžuka, kako bi zaštitili čitav region. Prema istraživanjima koja su rađena u pećini Kadini, istorija Alanje seže do 20000 godina prije nove ere.

Što se tiče plaža, Alanja predstavlja pravi raj za turiste i hedoniste cijelog svijeta, i to čitavom svojom dužinom od 15km obale. Najpoznatija plaža nalazi se na zapadnoj obali i naziva Cleopatra beach, dok su na istočnoj strani Keykubat beach, Portakal beach (ili Oba beach), Mahmutlar ili Kargicak beach. Još neki biseri zapadne obale su, Konakli beach, Fugla (Incekum beach) i fantastična Ulas beach, čija je tirkizna, kristalno čista i prozirna voda apsolutno neodoljiva. Osim uživanja na ovim plažama, Alanja pruža i mogućnost ronjenja, džip-safari ture, vožnju kvadova, ali i obilaženje plaža brodom, kao i mogućnost iznajmljivanja luksuznih jahti kojima ćete moći da zavirite i u najskrivenije plaže i uvale.

4. DOLINA LEPTIRA

Na sredozemnoj obali Turske, u maloj zelenoj udolini, sa šljunkovitim plažama i fascinantnim morem istaknute plave boje, zajedno su smještene zelene planine, skriveni vodopadi i veliki kanjon koji se smatra jednim od najslikovitijih i nevjerovatnih mjesta u Turskoj. Možda zvuči kao početak neke bajke, ali je zapravo istina. Dolina leptira se na turskom naziva “Kelebekler Vadisi” i predstavlja modernu hipi komunu, koja vjeruje u mir i dobrobit svih ljudi, vodeći se motom “Živjeti u harmoniji sa prirodom”, ali protkana noćnim roštiljanjem na plaži i nespremnošču za život u stvarnom svijetu.

Najveći broj turista dolazi u Dolinu leptira brodovima i čamcima, kako iz poznatih ljetovališta Olu Deniz i Fetije, tako i sa grčkog ostrva Rodos.

Kako joj sam naziv otkriva, ona je dom mnogih vrsta leptira, ali se oni ipak mogu vidjeti samo u određenim vremenskim periodima. Bilo da ih vidite ili ne, na ovom mjestu ćete u svakom slučaju doživjeti, u pravom smislu riječi, frazu “remek-djelo Majke Prirode”.

5. ANTALIJA

Antalijska regija privlači milione ljudi svojom prelijepom prirodom i bogatstvom istorije. Ovakva kombinacija sunca, dubokog plavetnila mora i zelenila planina prekrivenih bujnom šumskom vegetacijom je rijetka za bilo koji dio svijeta. Smještena je na južnom dijelu poluostrva Anatolija, na obalama Mediterana. Čitav istoimeni zaliv predstavlja takozvanu "tursku rivijeru", a centar regije predstavlja upravo grad Antalija. Osim njega, najpoznatija turistička mjesta regije su Lara, Kemer, Belek, Kas i Side.

Osim mnogobrojnih luksuznih turističkih kompleksa, butik hotela i spa centara, ovdje se može uživati u istorijskim ljepotama, poput ostataka drevnog grada Olimposa, tvrđave Alara, Kirgoz Inn-a, Termessos-a, Faselis-li i onim prirodnim - pećinama Karain i Beldibi, kao i fantastičnim vodopadima Manavgat, Duden i Kursunlu.

Najpoznatije plaže ove regije su Olympos Beach, Alanya Portakal (Narandžasta plaža), Alanya Damlatas Beach, Konyaalti Beach, Lara Beach i Patara Beach. Osim na prelijepim plažama, možete uživati i u paraglajdingu, avanturističnom penjanju uz konopac u Kemeru, ali i raznovrsnom i ekskluzivnom šopingu širom antalijske regije.

Turska pruža pregršt najrazličitijih mogućnosti za kreiranje savršenog odmora i uživanja, a za koju god destinaciju i tip odmora da se odlučite, sigurno nećete pogriješiti. Prepustite se vrelim ljetnjim danima, toploj klimi i pretvorite svaki svoj momenat u Turskoj u potpuni hedonizam.

 
Pročitajte slijedeći tekst: AGADIR
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod