Destinacije

VAŠINGTON

Vašington je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Nalazi se u istočnom dijelu SAD-a, u distriktu Kolumbija.

Vašington je centralno političko središte Sjedinjenih Država. Ovdje se nalazi i sjedište Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Organizacije američkih država. Takođe, Vašington je i jedna od najposjećenijih destinacija na turističkoj mapi SAD-a. Prije nego što su Evropljani počeli da pristižu u sedamnaestom vijeku, područje na kome se nalazi Vašington bilo je naseljeno domorodačkim plemenom Nakontčak. Početkom osamnaestog vijeka njih ovdje više nije bilo. Na sjevernoj obali rijeke Potomak osnovano je naselje Džordžtaun. Ovo naselje je 1751. godine dobilo status grada. Džejms Medison je 1788. godine naglasio potrebu formiranja federalnog okruga, što je značilo da budući glavni grad ima poseban status. U ustavu SAD prihvaćen je ovaj predlog, s tim što nije naglašeno gde će se prestonica nalaziti. Zakon o rezidenciji iz 1790. odredio je da se glavni grad nalazi na reci Potomak, a tačnu lokaciju odabrao je predsjednik Džordž Vašington. Grad je 9. septembra 1791. godine dobio ime Vašington, a okrug je nazvan Kolumbija, što je u to vrijeme bilo poetsko ime za Sjedinjene Američke Države.

Tokom Američko – britanskog rata, britanske snage su 1814. godine umarširale u Vašington, kada se zbio čuveni događaj poznat pod imenom „spaljivanje Vašingtona“. Tada su stradali brojni objekti, a uništena je i sama Bijela kuća. Ovo je bio prvi i jedini put da se Vašington našao pod okupacijom. U vrijeme Američkog građanskog rata došlo je do naglog porasta stanovnika američke prijestonice. Grad je sedamdesetih godina devetnaestog vijeka počeo ubrzano da se razvija i modernizuje. Tokom prve polovine dvadesetog vijeka Vašington je dobio neke od gradskih simbola, a podignut je i veliki broj spomenika. Šezdesete godine bile su veoma dramatične za Vašington. Tada je kulminirao pokret za prava crnaca, a nakon ubistva Martina Lutera Kinga, grad je postao pravo bojište. Kada je izvršen teroristički napad na Ameriku, 11. septembra 2001. godine, jedan od otetih aviona srušio se na zgradu Pentagona, koja se nalazi u obližnjem Arlingtonu. Vašington je jedan od najljepših gradova u Sjedinjenim Američkim Državama. Brojni spomenici i arhitektonska zdanja čine ovaj grad za jednu od najpopularnijih destinacija ove države.

Spomenik Vašingtonu je najviša građevina u američkoj prijestonici. Posjetioci se mogu liftom popeti na visinu od nekoliko stotina metara. Gradnja ovog zdanja odobrena je još 1783. godine, ali nije završena sve do 1885. Na spoljnoj train obelisk se mogu primijetiti različite nijanse koje upućuju na podatak da je gradnja u jednom trenutku potpuno zaustavljena. Naknadno je za gradnju stizao kamen sa druge lokacije.

Kapitol je je jedan od najvećih simbola Vašingtona. Unutar zdanja se mogu vidjeti prostorije u kojima su se donijeli najznačajniji zakoni SAD – a, ili se može uživati u ogromnoj fresco na kojoj je prikazana apoteoza Vašingtona. Na njoj prvi predsjednik Amerike postaje bog. Bijela Kuća je najpoznatija rezidencija u svijetu. Ovo zdanje je defintitivno najpoznatiji simbol Vašingtona. Posjetioci mogu da uživaju u rezidenciji predsjednika još od vremena Džona Adamsa. Posjeta Vašingtonu ne bi bila potpuna bez dolaska u Bijelu Kuću. Linkolnov spomenik je ogromna bijela mermerna statua Abrahama Linkolna. Predsjednik Amerike predstavljen je u sjedećem položaju. Posjetite i 36 dvorana koje predstavljaju 36 država unije, koliko ih je u to vrijeme bilo. Abraham Linkoln je jedan od najpoznatijih i najznačajnijih predsjednika Sjedinjenin Američkih Država.
Muzej Smithsonian je jedan od najboljih muzeja svijeta. Ovo zdanje je pravi nacionalni simbol, u kome posjetici mogu da vide mnogo toga. Najpopularniji dio je Muzej avijacije i aeronautike. Ovdje se mogu vidjeti originalni avion braće Rajt, komandni modul Apolo 11 ili originalni model Enterprisea iz Star Treka.

Nacionalna galerija umjetnosti se sastoji iz dva krila, a posjeduje kolekciju od preko 100 00 umjetničkih djela. U zapadnom krilu nalaze se predmeti od 13. do 19. vijeka. Ovdje se nalazi jedina Da Vinčijeva slika u Sjedinjenim Američkim Državama. U istočnom krilu nalaze se umjetnička djela iz savremene umjetnosti. Nacionalni Zoološki vrt je nezaobliazno mjesto u Vašingtonu. Šta više, posjeta Zoo vrtu je besplatna. Ovo je mjesto za cjelodnevnu zabavu. Uživajte sa velikim brojem životinja iz cijelog sveta. Jedan od najpoznatijih stanovnika vrta je panda.

Georgetown je svjetski poznat po univerzitetu. Ovo je sjajno mjesto za odlazak u šoping ili uživanje u nekom od restorana. Takođe, posjetioci mogu da uživaju u staroj arhitekturi u Ulici M. Stara kamena kuća u 3051 Ulica M je najstarije zdanje u ovoj oblasti i datira iz 1765. godine.

Nacionalna katedrala je šesta po veličini katedrala u svijetu. Njena gradnja trajala je od 1907. – 1990. godine. Ovo je predivno gotičko zdanje koje posjeduje preko vitraža.
Memorijalni muzej holokausta je najznačajniji američki spomenik posvećen holokaustu. Eksponati na emotivan način prikazuju jedan od najstravičnijih događaja u istoriji svijeta.

Spomenik vijetnamskim veteranima prikazuje razmjere američkih gubitaka u Vijetnamskom ratu. Na crnoj mermernoj površini nalaze se hiljade ugraviranih imena. Svako ime predstavlja jednog vojnika poginulog u tom ratu. Internacionalni špijunski muzej je sjajno mjesto za sve ljubitelje špijunskih filmova. Ovdje se mogu vidjeti pravi i izmišljeni eksponati špijunske opreme, a tu su i rekviziti iz filmova o Džejmsu Bondu.

Ovo naravno nije sve što Vašington ima da ponudi. Svaki dio grada sa sobom nosi dio istorije. Na trgovima su se odigravali značajni događaji, a kroz avenije su marširale vojske. Zaputite se putem kojim se britanska vojska kretala tokom čuvenog “spaljivanja Vašingtona”. Posjetite neke od simbola SAD-a. Ili jednostavno uživajte u restoranima, kafićima, barovima, ili nezaboravnom šopingu. Ovo je grad u kome je započela istorija Sjedinjenih Američkih Država, i sjajno mjesto za putovanje iz snova.


 
Pročitajte slijedeći tekst: DESTINACIJA KOJU MORATE POSJETITI - ISLAND
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod