Automobili

Crveni McLaren F1

McLaren F1 nastavlja da iznenađuje čak i 16 godina nakon što je poslednji primjerak napustio proizvodne pogone...

Izgleda da je F1 model skuplji iz dana u dan, a jedan crvene boje je nedavno prodat za 10,5 miliona dolara.

Samo 106 primjeraka je napravljeno u Wokingu između 1992. i 1998, a samo 64 od njih su bili "roadcar" primjerci. Nije iznenađujuće da se F1 rijetko prodaje. Ipak, poslednji je promijenio vlasnika, a iza svega stoji interesantna priča. Šasija broj 28 je napravljena u McLarenu za Michaela Andrettija u zamjenu za to što mu je ugovor koji je imao sa F1 timom McLaren prekinut prije roka. 

Automobil je samo jedan od dva primjerka koji su u crvenoj boji i ima Andrettijev potpis na sebi. Ipak, Andretti ga je prodao samo godinu dana kasnije japanskom kolekcionaru, pošto automobil nije bio legalan za vožnju u Americi. McLaren se vratio 2002. u Ameriku i promijenio nekoliko vlasnika, dok nije prodat kolekcionaru u Britaniji i vratio se u "rodnu" zemlju. 

Kupovina automobila nije bila nimalo lak zadatak. Trebalo mu je 6 mjeseci da dođe do automobila, a sa cijenom od 10,5 miliona dolara to ga čini najskupljim McLArenom F1 koji je ikada prodat, prešavši čak i prošlogodišnjeg rekordera koji je prodat za 8,47 miliona doalta. 

McLaren F1 pokreće 6.1 V12 motor sa 627ks, što mu omogućava da ubrza od 0 do 100km/h za 3,2 sekunde. Postavio je rekord za najbrži proizvodni automobil 1998. godine sa 391km/h.

O BRENDU

McLarenovi automobili imaju samo jednu svrhu: inkorporiranje onoliko tehnologije Formule 1 u drumske automobile koliko je  moguće. Osnovana 1989. godine, kompanija nije bila veoma produktivna, ali je nekoliko modela koje su lansirani ušlo u automobilsku istoriju.

Njihov prvi automobil bio je McLaren F1. To je bio kupe trosjed koji je imao V12, 6064 cc motor izrađen od strane BMW-a. Samo između 1992. i 1997. godine napravljeno je  100 modela.

McLaren F1 je dugo nosio titulu najbržeg automobila, sa maksimalnom brzinom od 241,35 milja po satu (391 km/h). Titulu su preuzeli Bugatti Veyron i SSC Ultimate Aero TT, ali za razliku od McLaren F1 ova dva automobila imaju turbo pogon.

Na osnovu F1 napravljeno je još nekoliko modela - GT, GTR sa varijantama 64 F1, 5 LM, 3 GT, 9 GTR95, 9 GTR96 i 10 GTR97. Svo stečeno iskustvo iskorišćeno je u proizvodnji Formule 1 1998. godine - West McLaren Mercedes MP4/98T. To je omogućavalo drugoj osobi da sjedi iza vozača i iskusi vožnju formulom.

Ovaj model je imao sve sigurnosne karakteristike koje zahtjeva FIA. Napravljen od ugljeničnih vlakana, MP4/98T je pokretao 3,0 litarski V10 Mercedes-Benz motor.

McLaren je 1999. godine odlučio da proizvede još egzotičnije vozilo zajedno sa  Daimler Chrysler-om, glavnim saradnikom McLaren Groupe kao i kompanijom koja je McLarenov F1 tim snabdijevala sa motorima. Model je nazvan Mercedes-Benz SLR McLaren i postao je novo supervozilo.

Sa 5.5 litarskim V8 motorom sa 626 konjske snage, SLR je ubrzavao od 0 do 60 za 3.8 sekundi i do 100 milja po satu za 6.3 sekunde.

Prvi SLR je sišao sa montažne linije 2005. godine, a 2006. godine je izašla edicija SLR 722 sa snažnijim motorom. U aprilu 2007. godine, McLaren je najavio da će biti obustavljena proizvodnja SLR u zamjenu za coupe verziju, a 2009. godine za kabriolet verziju.

Ali ne treba se uzrujavati mnogo ako mislite da je SLR zastareo. McLaren trenutno razvija novi automobil, Codename P11, koji će biti zamjena za F1, uz glasine da će postizati brzinu od 390 km / h.

 


  
Pročitajte slijedeći tekst: NOVA MX-5 MIATA
 
NOVI AUDI LJEPOTAN OGRANIČENOG IZDANJA

NOVI AUDI LJEPOTAN OGRANIČENOG IZDANJA

Kompanija Audi pomislila je da bi bilo lijepo odati poštovanje Audi R8 LMS modelu, kog se neki od vas sjećaju kao pobjednika prošlogodišnje trke u Nurburgringu…

LAMBORGHINI AVENTADOR SUPERVELOCE – BOLJI NEGO IKAD

LAMBORGHINI AVENTADOR SUPERVELOCE – BOLJI NEGO IKAD

Jedan od najboljih italijanskih superautomobila, Lamborghini Aventador LP 750-4 je sada bolji nego ikada, zahvaljujući ljudima iz Novitec Torado…

TOP 10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA

TOP 10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA

Najekskluzivniji automobili na svijetu predstavljaju nešto mnogo više od običnog prevoznog sredstva. Pokretna umjetnička djela tehnologije objedinjuju oko sebe neke p

ROLLS ROYCE PHANTOM MODELI IDU U PENZIJU

ROLLS ROYCE PHANTOM MODELI IDU U PENZIJU

Generacija Rolls Royce Phantom modela koja je trenutno na tržištu, spremna je za penzionisanje…

VRHUNSKO KTM IZDANJE – X-BOW GT BLACK

VRHUNSKO KTM IZDANJE – X-BOW GT BLACK

Kada prvi put dobijete nagovještaj tame koja je ključni dio novog KTM dizajna, vjerovatno ćete poželjeti da ga provozate – barem jedan krug

LAMBORGHINI PRETVOREN U AUTOMOBIL ZA BETMENA

LAMBORGHINI PRETVOREN U AUTOMOBIL ZA BETMENA

Vjerovali ili ne, ovaj automobil koji djeluje kao savršeni dizajn za Betmena, zapravo je Lamborghini…

ROLLS ROYCE WRAITH IDEALAN ZA POBIJESNIJELOG MAKSA

ROLLS ROYCE WRAITH IDEALAN ZA POBIJESNIJELOG MAKSA

Za mnoge od nas, standardna verzija Rolls Royce Wraith modela je sasvim dovoljno luksuzna i moćna, ali ne misle svi tako…

DA LI STE SPREMNI ZA NOVI PAGANI HUAYRA PROJEKAT?

DA LI STE SPREMNI ZA NOVI PAGANI HUAYRA PROJEKAT?

Oni su upravo predstavili svoje novo remek djelo na četiri točka. Nazvan Pearl, ovaj moćni superautomobil je zapravo unikatna verzija Huayra modela.