Avioni

ERBAS LANSIRA ACJ350 XWB AVION SA EASYFIT OPREMOM

Erbas će lansirati novu biznis džet verziju svog popularnog aviona A350 XWB, sa Easyfit karakteristikama za opremanje kabina, proširujući time biznis džet porodicu avionom koji pruža veću nosivost i moć, kao i više komfora.

Avion ACJ350 XWB se sastoji od 270m2 kabinskog prostora -900 verziji. Ovaj tip aviona, koji leti na veoma velikim udaljenostima, može da preveze 25 putnika na preko 10.800 nautičkih milja/20 000 km, odnosno tokom 22 časa, čime postaje najmoderniji i najpodobniji biznis avion.

Model XWB važi za ekstra širokotrupni avion, čime omogućava avionu ACJ350 dodatni komfor, inovativnu tehnologiju, veću efikasnost, kao i mogućnost veoma lakog opremanja.

Kvadratura širokotrupnih aviona, kao što je ACJ350, jednaka je kvadraturi nekoliko kuća, tako da izgradnja kabina koje ispunjavaju zahtjevna pravila sertifikacije može biti izazov, posebno ako se montiraju u sklopu trupa aviona izgrađenih od novih materijala, kao što su karbonska vlakna.

U skladu sa tim, Erbas je izabrao da unaprijed opremi trup aviona ACJ350 od karbonskih vlakana brojnim pripajajućim elemenima, koji značajno pojednostavljuje opremanje kabina.

Isporuka aviona Erbas A350-900 počela je u decembru 2014. godine. Preko 40 kupaca naručilo je 800 aviona ove porodice – kako A350-900, tako i tip A350-1000, koja je trenutno u fazi razvoja, a planirano je da započne letove 2017. godine.

Kao i svi Erbasovi avioni ACJ350 posjeduje karakteristike koje mnogi avioni nemaju ili zahtijevaju dodatne troškove, poput pojačane zaštite ili FBW (Fly-by-wire) sistema upravljanja, centralizovanog održavanja za uštedu vremena i troškova ili upotrebe velike količine materijala koji smanjuju težinu aviona i troškove održavanja.

Letjelica ACJ350 XWB posjeduje, kao i obično, nove karakteristike, kao što su sistem navigacije on-board (OANS), koji je poput GPS-a u automobilima, kao i sistem zaštite od prekoračenja piste (ROPS) i pomoć za pilote, koja pomaže u sprečavanju izleta na pisti, posebno tokom loših vremenskih uslova.

Preko 180 Erbasovih biznis džetova leti preko svih kontinenata, uključujući Antarktik.

 
Pročitajte slijedeći tekst: POGLED SA VRHA - AIRBUS H145
 
POGLED SA VRHA - AIRBUS H145

POGLED SA VRHA - AIRBUS H145

Poslije određenog vremena svakome je potrebna promjena perspektive i pogleda na svijet.

KOLIKO KOŠTA NAJSKUPLJA AVIONSKA KARTA?

KOLIKO KOŠTA NAJSKUPLJA AVIONSKA KARTA?

Da, govorimo o Residence apartmanu, koji je dio Etihad Airbus A380 aviona, koji je zapravo trosobni luksuzni apartman, u kom ćete boraviti 21 sat.

PRVI POTPUNO ELEKTRIČNI AVION – LILIUM JET

PRVI POTPUNO ELEKTRIČNI AVION – LILIUM JET

Lilium Jet će uskoro uzdrmati svijet avio-industrije, kao prvi u potpunosti električni avion…Pored činjenice da on neće imati bilo kakve emisije štetnih gasova, ov

NEJMAROV PRIVATNI AVION OD 10 MILIONA DOLARA

NEJMAROV PRIVATNI AVION OD 10 MILIONA DOLARA

Kako saznajemo, u pitanju je biznis džet srednje veličine sa dovoljno mjesta za 12 osoba.

MODERNA VALKIRA ZA UDOBNO PUTOVANJE

MODERNA VALKIRA ZA UDOBNO PUTOVANJE

Inspirisan klasičnim borbenim avionima, sa elegantnim linijama i premium završnim detaljima, ovaj vrhunski privatni avion impresioniraće vas svojom nenaglašenom elega

NOVI KONCEPT KABINE PRVE KLASE

NOVI KONCEPT KABINE PRVE KLASE

Njeno zvanično ime je First Spaces, a svaka od ovih kabina imaće privatne odjeljke i krevete pune veličine, dok će putnicima ponuditi sasvim dovoljno ličnog prostora

VIRGIN GALACTIC - SPACESHIPTWO

VIRGIN GALACTIC - SPACESHIPTWO

Profesor Stiven Hoking nazvao je novi projekat Virgin Spaceship Unity, a ovo je ujedno i prvi poduhvat Spaceship kompanije.

SA JEDNOG KRAJA SVIJETA NA DRUGI ZA NEKOLIKO MINUTA

SA JEDNOG KRAJA SVIJETA NA DRUGI ZA NEKOLIKO MINUTA

On je prilikom kreiranja svog dizajna svijetu obećao brzine od nekoliko Maha. Ali, taj futuristički koncept imao je nekoliko problema sa dizajnom na koje se morala obra