Motori

BMW MOTORRAD NAJAVLJUJE FACELIFT

Brojne facelift mjere će biti integrisane u BMW Motorrad program za modele namijenjene 2014. godini.

Ovi modeli će biti dostupni za naručivanje u novoj konfiguraciji u okviru svih BMW dilerskih predstavništava od avgusta ove godine.

BMW K1600 GT Sport model u verziji za 2014. godinu će biti dostupan sa motorom sa šest cilindara. Riječ je o specijalnoj Sport verziji visoke dinamičnosti koja posjeduje veoma širok spektar opreme od dvobojne kolor šeme preko niskog vjetrobrana i sportskog dizajna sjedišta.

Tu će biti i BMW K 1600GT model koji više neće biti dostupan u svijetlo sivoj metalik boji, kako je bio dostupan ranijih godina. Sa druge drane BMW K1600 GTL će biti dostupan u magnezijum bež metalik boji u kombinaciji sa platinum metalik bojom okvira.

O BRENDU

Iako su njihovi motori najbliži savršenstvu, skraćenica BMW ne predstavlja „Best Motors in the World“, ono zapravo znači „Bayerische Motoren Werke“. Tajna njihovog uspjeha leži u konstantnoj težnji ka kvalitetu i izvrsnosti. Svoju proizvodnju, za razliku od drugih proizvođača, u početku je usmjerio prije svega ka proizvodnji motora. Kompaniju je osnovao, sada već davne 1913. godine, Karl Friedrich Rapp. 

Kompanija „Rapp-Motorenwerke“, koja će kasnije promijeniti naziv u BMW, fokusirala se prije svega na avio motore, zbog ogromne tražnje tokom Prvog svjetskog rata. Uprskos uspjehu, Rapp nije uspjeo da proda svoj udio u kompaniji, usled neželjenih vibracija koje su motori proizvodili.

Usled finansijskih poteškoća, Karl Rapp je podnijeo ostavku 1916. godine. Austrijska kompanija formirana od strane Franc-Josefa Poppa i Camillio Castiglionia ponovo je lansirala BMW, ubjedivši njenog tadašnjeg vlasnika Gustava Ottoa na spajanje. Tako je formiran „Bayerische Flugeug-Werke“ tj. BFW. 

Nedugo zatim promijeniće svoje ime u BMW, koji će postati sinonim za kvalitetan automobil. Do danas kompanija nije mijenjala svoj logo, koji predstavlja bijeli propeler sa plavom pozadinom. Nakon završetka svjetskog rata kompanija se preorijentisala na proizvodnju vazdušnih kočnica za željeznička vozila.

Tražeći nove mogućnosti, kompanija se zatim usmjerila na razvoj motora za motocikle, izbacivši dva modela - „Victoria“ i „Flink“. Godinu dana kasnije, njihovi motori postavili su novi svjetski rekord u brzini, išavši 216.75 km/h. Lansirajući novi model automobila „3/20 PS“ kompanija je još jedanput ostvarila zapažen uspjeh. Prvi nezavisni model kompanije bio je „782 cc“ sa 4 cilindra, nakon kojeg je došao model „303 saloon“ sa 6 cilindara. Kako je vrijeme odmicalo, kompanija je rasla, i neposredno prije Drugog svjetskog rata kupila je par fabrika u blizini Berlina. 

Tokom 60-ih BMW je uveo mnoge inovacije kao što su serije 1500 i 1600, kao i niz novih sedana - 2500, 2800, American Bavaria i 2,5 CS i CS 2800 coupe. Međutim, BMW se nije tu zaustavio. Kompanija nastavlja svoj razvoj i predstavlja 2002 Turbo model  1973. godine. Turbo 2002 je jedan od prvih turbo modela koji su ušli u masovnu proizvodnju. Proizvodne serije koje će ubrzo izaći - 6 i 7 kao i rekonstruisani  BMW M1 model, postali su sinonim uspjeha na svjetskom nivou.

BMW počinje da se takmiči i u F1 šampionatu i 1983. osvajaju svoju prvu titulu u nizu, sa brazilskim vozačem Nelsonom Pikeom koji postaje kralj F1 Svetskog šampionata. Istovremeno, serija 5 je ušla u novu fazu unaprijeđenja i dobila je 518i motor i moćni M535i. 'M' postavlja novi standard u moći i izdržljivosti. Modeli  M5 i M3 su lansirani 1985. i 1986. i postaju vrhunac inženjerske preciznosti i ljepote među sportskim automobilskim entuzijastima.

Sa novim modelom Z1, BMW je ostvario izuzetan uspjeh. Briga za kupca i želja da budu uvijek ispred konkurencije bili su dovoljan dokaz da je BMW postao pravi brend. Uslijedila je i verzija Z8. 

Trke su ostale profitabilan hobi za njemačkog proizvođača automobila, pojavili su se kao pobjednici u tri uzastopne FIA VTCC sezone od 2005. do 2007. godine. Nedavno, BMW-ov inženjerski dizajnerski tim izradio je repliku slavnog modela  M1 iz 70-ih. Nažalost, M1 neće biti obnovljen kroz masovnu proizvodnju.

Više o motorima...

 
 
PRERAĐENI BMW R NINE T JE SPREMAN ZA STAZU

PRERAĐENI BMW R NINE T JE SPREMAN ZA STAZU

Kreacija koju će svi ljubitelji motora da zavole na prvi pogled: posebna verzija modifikovanog BMW „R nineT“.

YAMAHA IDEALNA ZA PUNISHERA I TERMINATORA

YAMAHA IDEALNA ZA PUNISHERA I TERMINATORA

U pitanju je nova forma vrhunske verzije Yamaha MT-07 modela, koji je prigodno nazvan Onyx Blade.

HARLEY-DAVIDSON PREDSTAVIO NOVOG DVOTOČKAŠA

HARLEY-DAVIDSON PREDSTAVIO NOVOG DVOTOČKAŠA

Harley-Davidson je proizvođač koji je postao sinonim za „oldschool“ motore i definitivno je jedan od najpopularnijih moto brendova na svijetu.

ELEKTRIČNI LAZARETH MOTOR E-WAZUMA

ELEKTRIČNI LAZARETH MOTOR E-WAZUMA

Do sada ste vjerovatno čuli za Ludovika Lazareta i njegove nevjerovatne projekte, poput LM847 modela sa 470 KS i Maserati motorom ili nevjerovatne Wazuma V8 i V8F, ali o

RIJETKI VINCENT MOTOR PRODAT ZA 434.000$

RIJETKI VINCENT MOTOR PRODAT ZA 434.000$

Kada je riječ o skupocjenim „oldtimer“ dvotočkašima, rijetko koji motor se može mjeriti sa Vincent motorima. Vincent “red” White Shadow Series C je junak ove

AZZKIKR FRONTIER 111 - PRAVA REVOLUCIJA!

AZZKIKR FRONTIER 111 - PRAVA REVOLUCIJA!

Ovaj motor napravljen je na platformi čuvenog i dobro poznatog modela Chief, ali nova kreacija, koja nosi ime Frontier 111, čitavu priču usmjerava ka drugom pravcu.

NESTVARNI LAZARETH LM 847 MOTOR

NESTVARNI LAZARETH LM 847 MOTOR

Do sada ste se vjerovatno navikli da vam s vremena na vrijeme predstavimo neke motore koji zaista izgledaju nevjerovatno i zastrašujuće, ali na motor kakav je Lazareth

HENNE BMW LANDSPEEDER

HENNE BMW LANDSPEEDER

Predivni Henne BMW landspeeder, kako je ovaj motor nazvan, bio je način dokazivanja kreativnog tima ove prodavnice, da je cjelokupna estetika mnogo važnija od tehnološ

X