Dizajn

SPA U POIANO RESORTU

SPA koji je dizajnirao Alberto Apostoli za Poiano Resort (jezero Garda, Italija) zadovoljava dvije potrebe: razvoj posebno atraktivne lokacije i koncept savremenog dizajna…

Jezero je prirodna pozadina ovog centra koji se nalazi u brdima iznad jezera Garda, među maslinama i bujnom vegetacijom iznad doline, nekoliko stotina metara iznad nivoa vode.

Projekat govori jezikom apsolutno izuzetnog i jedinstvenog prostora, istovremeno povezujući prostor, kvalitet i atmosferu kroz vještu kreativnost, kao rezultat iskustva arhitekte u wellness industriji. Mjesto lijepih vizura, u stalnom dijalogu sa spoljnim svijetom i sa scenarijima izvučenim iz dualističkog aksioma: wellness / priroda, koji Apostoli stalno uzima kao referencu.

U tom smislu, Apostoli, kaže: "U ovom projektu, okolina postaje osnovni element i kao u svim mojim projektima, takođe je i dio stila, dizajna i izražajnog jezika. Wellness je ukupno iskustvo i ne može na bilo koji način da se odvoji od lokacije. Oblici, boje, staze i atmosfera, svi su morali da se kombinuju kako bi se stvorila receptivna aktivnost strukture."

Ulaz se sastoji od zakrivljenih prostora i ukrašen je zidom od lokalnog kamena u kojem prozori različitih veličina omogućavaju pogled do bazena. Polukružni beskonačni bazen sa slanom vodom je pokriven istim materijalom kao podovi centra. Prostor dobija jednu sasvim drugačiju atmosferu u toku dana, zahvaljujući prirodnoj svjetlosti koja se filtrira kroz četiri velika prozora koji gledaju prema bašti i ka jezeru, a noću, bazen je osvjetljen iznutra različitim bojama.

Spa zona je niz predloga i atmosfera generisanih kombinovanom upotrebom različitih materijala, koordiniranih na prefinjen način. U ovoj zoni, dvostruko zastakljene saune (bio i finska sauna) se interno razdvajaju jednim staklenim zidom, naglašavajući ukupnu veličinu, dok ispred postoje četiri tuša razdvojena staklenim zidovima. Saune osvjetljavaju lampe smještene ispod klupa, koje stvaraju spektakularan efekat osvjetljenja na unutrašnjim zidovima koji se djelimično odražavaju spolja.

Parno kupatilo je prirodni nastavak kamenog zida iza tuš kabine, koje je napravljeno pomoću specijalno obrađene površine sa voskom. Klupa je od keramike, a centralna fontana iz koje teče voda i para kompletira ovu oblast.

Zona za relaksaciju je zamišljena kao prostor za psihofizičku dekompresiju i zato ima sveden i minimalistički (skoro monaški) stil. Jedini ukras se sastoji od kamenog zida koji je osvjetljen odozgo.

U zoni za njegu ljepote, sve sobe za tretmane se razlikuju jedne od drugih, imaju tople boje i meko svjetlo. Sobna vrata i zidovi su tretirani teksturom, što značajno doprinosi karakterizaciji ove oblasti. Kabine se međusobno razlikuju i dizajnirane su u saradnji sa spa-menadžerom u cilju optimizacije ponude tretmana.

Projekat osvjetljenja je realizovan sa izuzetnom pažnjom, koji ima za cilj da stvori upečatljiv prostor i da naglasi važne materijale i završne obrade.

Apostoli kaže: "Želio sam da napravim mjesto gdje je teško sagledati granice pojedinačnih funkcija. Projekat sa naglaskom na materijale: kamen, površine sa teksturom, prirodne boje, drvo i staklo, u kojem je izgled prostorije u stanju da prenese kvalitet i izvrsnost hotela i usluga koje pruža.

U ovom projektu sve izgleda prirodno, iako je mnogo posla urađeno da bi se stvorila emocionalna i prefinjena atmosfera. Spa u Poiano-u postaje vrhunac ovog objekta koji je na tako prestižnoj i dobroj lokaciji, bez pretjeranog personalizma, objekat koji pronalazi sopstveni identitet, stil i estetiku iz samog konteksta. Ovo je moj način shvatanja wellness zone: Spa koji nije ni na koji način odvojen od postojećeg prirodnog okruženja i navodi posjetioca da misli da ništa ne može biti bolje za ovu određenu lokaciju. "

 
Pročitajte slijedeći tekst: KREIRAJTE ZEN KUHINJU
 
GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

GLAMUR SWAROVSKI LUSTERA

Preko stotinu godina Swarovski predstavlja prvo ime u svijetu umjetnosti i dizajna kada se pomisli na revolucionarne metode upotrebe kristala. Bilo da su u pitanju napred

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

KLAVIR IZ PORSCHE RADIONICE - MPIANO

Teško možemo naći adekvatne riječi da opišemo čudesni dizajn klavira mPiano, koji je nastao kao rezultat truda kompanije Alpha Piano, osnovane od strane Maria Aivas

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

NAJBOLJA OSTVARENJA ZAHE HADID

Neuporediva sa savremenicima, kraljica forme intenzivnih linija, arhitekta Zaha Hadid tokom svoje više od trideset godina duge karijere izgradila je stil koji je postao

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

NAJDEKADENTNIJI KLAVIR NA SVIJETU

Kada se bavite pričanjem priče o luksuzu, onda morate biti upućeni u činjenice koje su prava podloga za sve ostalo…

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

JEDINSTVENE SVIJETLEĆE SKULPTURE LAURENT

Kompanija iz Montreala, koja se bavi dizajnom kreativnih rješenja za osvijetljenje u vašem domu, predstavila je svoju kolekciju…

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

DIZAJNIRANI STO ZA PING PONG

Za ping-pong igrače koji su takođe ljubitelji dobrog dizajna Woolsey Ping Pong sto je pravo rješenje!

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

PEPSI KOLA U VIZIJI KARIMA RAŠIDA

Često imamo priliku da vidimo kako izgledaju Barbike u očima modnih genija i velikih umova, pribor za jelo sa dodirom luksuza ili čak flaša vode kao vizija kreativaca

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

NOVA TOM DIXON KOLEKCIJA

Dizajner Tom Dikson predstavio je čitav niz novih radova na ICFF (Međunarodnom sajmu savremenog namještaja) na Milan Design Week-u.