Destinacije

BRATISLAVA

Bratislava je predivni grad, glavni i najveći grad Republike Slovačke i veoma popularna turistička destinacija...

Nalazi se na 60 km od Beča i mnogi ovaj grad nazivaju mirnijom i povučenom sestrom Beča. Ovaj grad leži na obali rijeke Dunav i maksimalno koristi prirodne ljepote koje su joj pružene. Dvorac Bratislave ponosno dominira nad gradom i njegovo je glavno obilježje. Sa njega se pruža sjajan pogled na Dunav i trenutno se koristi kao Slovački narodni muzej. Još jedan dvorac krasi ovaj mistični grad – dvorac Devin, koji se nalazi na mjestu spajanja rijeke Morave i Dunav. Ovo je mjesto gdje zvanično započinju Karpati, odnosno veličanstveni planinski lanac koji se širi preko nekoliko evropskih država. Ovaj dvorac je od svog nastanka imao strateški značaj – u njemu su boravili Kelti, Rimljani, Germani, Sloveni i Mađari. Pod udarom Napoleonovih snaga, ovaj dvorac je nastradao i izgubio svoju prethodnu svrhu. Sada je ovo jedna od najromantičnijih destinacija Bratislave, koju mnogi posjećuju tokom jednodnevnih izleta.

Slavin Hill je brdo sa koga se pruža spektakularan pogled na Bratislavu, uključujući i zamak, kao i Male Karpate. Nakon Drugog svjetskog rata ovdje se nalazilo groblje sovjetskih vojnika koji su poginuli tokom aprila 1945, kada je Bratislava oslobođena od Nacista. Na vrhu se nalazi statua ratnika sa zastavom koji stoji na slomljenoj svastici.

Glavni trg je centralni i najznačajniji prostor i srce Bratislave. Ovo je mjesto gdje se održavaju sve značajne manifestacije, poput sajmova, vojnih parada, pozorišnih predstava, i drugo. Palate i kuće uglednih stanovnika grada okružuju trg, a u centru stoji renesansna fontana Roland, podignuta kao poklon kralja Maksimilijana 1570. Tu su i kafići sa otvorenim terasama, u kojima se posjetioci mogu opustiti i uživati.

Novi most je jedna od najzanimljivijih atrakcija Bratislave. Tokom komunističkog perioda, tačnije 1960. godine, došlo se na ideju da se ovaj megalomanski most izgradi. Danas se sa njega pruža široka panorama grada, a najzanimljiviji je pogled na elegantan restoran UFO.

Stara Gradska kuća se nalazi u srcu starog grada. Riječ je o kompleksu dragocjenih istorijskih objekata različitih arhitektonskih stilova. kompleks se razvio oko tornja iz trinaestog vijeka, koji je služio kao privatna kuća gradonačelnika Jakoba. Gradska kuća je obnavljana u više navrata, a poslednji put prije Prvog svjetskog rata. Danas se u njoj nalaze Opštinski muzej i Gradski arhiv. Tokom ljeta i zime ovdje se održavaju razne kulturne manifestacije.

Katedrala Svetog Martina je impresivna gotička katedrala posvećena Martinu iz Tura. Crkva je služila za krunisanja monarha, u njoj je ovenčano 11 ugarskih kraljeva i 8 kraljica. Na vrhu tornja stoji pozlaćena kruna Svetog Stefana, čime podsjeća na ovu dugu tradiciju. Tu je i teškom mukom restaurirana statua Svetog Martina. U katedrali se nalazi i podzemna grobnica, gdje su sahranjeni arhiepiskopi Esztergoma.

Plava crkva je ekstravagantno zdanje nastalo u duhu secesije. Dizajnirana je neposredno pred izbijanje Prvog svjetskog rata, kada se nije ni pomišljalo da će Austro – Ugarska nestati u roku od četiri godine. Posvećena je Svetoj Elizabeti, i predstavlja jedinstveni arhitektonski kompleks, koji se ne smije propustiti tokom posjete Bratislavi.

Bratislava je u pravom smislu vrhunski grad. Ovo je grad predivnih ljudi, jedinstvene i veličanstvene arhitekture, i sjajne zabave. Za sve ljubitelje noćnog života Bratislava je savršeno mjesto. Tu su i brojni restorani, kafići, barovi, i razna druga mjesta za pravu zabavu. Bratislava je savršena destinacija za prvoklasno uživanje i odmor.

 
Pročitajte slijedeći tekst: AMAZON - IDEALNO ZA AVANTURISTE
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod