Destinacije

CHIANG MAI - TAJLAND

Čijang Maj je grad smješten u sjevernom dijelu Tajlanda, u provinciji Chiang Mai, i predstavlja jedno od najmagičnijih mjesta na svijetu...

Čijang Maj je od strane TripAdvisora stavljen na listu „Najboljih 25 destinacija svijeta“. Na ovoj listi on zauzima dvadeset i četvrto mjesto. Čijang Maj je osnovao kralj Mengrai 1296. godine. Njegovo ime znači „Novi grad“. Izgrađen je na mjestu starijeg grada zvanog Wiang Nopburi. Vremenom je Čijang Maj počeo da poprima oblik moćnog utvrđenja, okružen je masivnim zidinama koje su ga štitile od neprestanih napada Mongola. U vrijeme opadanja kraljevstva Lanna grad je izgubio na svom značaju. Na posletku, tačnije 1556. godine, Čijang Maj je osvojila Burma. Godine 1775. Čijang Maj je postao dio Siama, nakon što je tajlandski kralj Taksin pomogao u protjerivanju Burmanaca. Zbog neprestanih napada Burmanaca Čijang Maj je bio napušten od 1776. do 1791. godine. Nakon toga ovaj grad je ponovo zaživjeo, i postao kulturni i ekonomski centar i nezvanična prijestonica sjevernog Tajlanda. Danas je Čijang Maj drugi po značaju grad u Tajlandu, i grad koji posjeduje veliki broj znamenitosti i atrakcija. Baš zbog toga Čijang Maj svake godine posjećuje veliki broj ljudi iz cijelog svijeta.

Wat Prathat Doi Suithep je jedan od najpoznatijih hramova u Tajlandu. Nalazi se u spektakularnom planinskom okruženju sa koga se pruža nevjerovatan pogled. Krivudav put do hrama vodi pored nekoliko lijepih vodopada. Zdanje potiče iz 1386. godine, a Tajlanđani ga poštuju kao jedan od najvažnijih vjerskih objekata u zemlji. Do hrama vodi tri stotine stepenica, a za one kojima je to mnogo postoji i lift.

Wat Chiang Man je najstariji hram u Čijang Maju. Njegova gradnja započela je ubrzo nakon osnivanja grada 1296. godine, a spada u red najznačajnijih istorijskih lokaliteta u ovom gradu. Iako nije toliko popularan kao drugi, ovaj hram ima mnogo toga da pokaže. U njemu se mogu vidjeti prikazi Bude, od kojih se za jedan smatra da je star gotovo 2000 godina. Ovaj hram je dobar primjer klasične Lanna arhitekture.

Wat Chedi Luang je vjerovatno najupečatljivije vjersko zdanje u gradu. Nekada je ovaj hram bio najvažniji u prijestonici Lanna. Potiče iz 1441. godine, a 91 metar visoka pagoda presječena je na pola tokom zemljotresa krajem šesnaestog vijeka. Do danas je ostala djelimično renovirana, i predstavlja najvišu građevinu u starom gradu. Ujedno je i glavna atrakcija starog grada.

Wat Phra Singh je hram smješten u centru starog grada, i posjeduje najvažniju statuu Bude u Čijang Maju. Riječ je o zdanju nastalom u klasičnom Lanna stilu gradnje koje je dom Phra Sihing Bude.

Wat Suan Dok je hram osnovan na zapdnom dijelu starog grada i to kao budistički univerzitet koji postoji i danas. U ovom hramu se nalazi pepeo nekolicine vladara Lanna. Posjetioci mogu od monaha da dobiju informacije o budizmu. Ovakav vid razgovora praktikuje se svaki dan od pet sati popodne.

Wat Doi Kham je hram koji turisti rijetko posjećuju, iako sam hram originalno datira iz perioda prije osnivanja grada. U njemu se nalazi džinovski Buda koji je izgrađen u skorije vrijeme.

Wat Jed Yod je hram izgrađen kako bi bio domaćin osmog budističkog koncila 1477. godine. Ovdje se nalazi pepeo kralja Tilokarata koji je i nadgledao gradnju hrama.

Chiang Mai Zoo je raspoređen na velikom prostoru, i za njega se kaže da je veoma iscrpljujuć. Veoma je brdovit, a životinje su smještene u prilično velikom prirodnom okruženju. U ovom Zološkom vrtu žive razne životinje, od medvjeda do pingvina. Poslednje pridošlice su dvije pande, koje su ustvari na pozajmici iz Kine.

Chiang Mai Night Safari je jedna od najnovijih atrakcija u gradu. Riječ je o prostoru od 120 jutara šume u podnožju Nacionalnog parka. Oko jezera se prostire Jaguar staza na dva kilometra, a okruženje je slično Zološkom vrtu. Posjetioce kroz safari voze tramvaji, a vožnja ide kroz regione Afrike, Azije i Južne Amerike. Pored divljih životinja, na ovom prostoru se nalazi restoran i najveća muzička fontana u jugoistočnoj Aziji.

Chiang Mai Aquarium je posebna atrakcija u gradu. Iako nema izlaz na more, Čijang Maj ima najveći akvarijum u jugoistočnoj Aziji. Nalazi se u Zološkom vrtu i napunjen je sa 8 000 kubnih litara vode, a uključuje i najduži akvarijumski tunel na svijetu. U njemu živi preko 8 000 morskih vrsta, kao i 250 vrsta slatkovodnih životinja.

Wiang Kum Kam je prvobitni dio Čijang Maja, a otkriven je 1984. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini modernog gradskog područja, na jugozapadu. Podigao ga je kralj Mengrai tokom svog prvog pokušaja da uspostavi naselje, i to prije nego što je započelo hronično plavljenje rijeke Ping, koje je na kraju dovelo do napuštanja lokacije. Na ovom području je otkriveno oko dvadesetak hramova, a njihov obilazak je preporučljiv uz pomoć bicikla ili nekih drugih prevoznih sredstava.

Čijang Maj Nacionalni muzej se nalazi pored Wat Jet Yot i posjeduje kolekciju Lanna tajlandskih umjetničkih djela, slika, drevnih Buda i ratnog oružja. Muzej je izgrađen u novom sjevernom tajlandskom stilu gradnje i ima za cilj da sačuva umjetnost i kulturu sjevernog Tajlanda. Ovo je sjajno mjesto za upoznavanje lokalne kulture i tradicije.

Mae Sa centar za treniranje slonova nudi izvedbe slonova, kupanje slonova, i naravno vožnje na slonovima. Nalazi se na oko sat vremena vožnje u dolini Mae Sa, i sjajno je mjesto za cijelu porodicu. Ovdje se nalazi i bambus rafting centar. Mae Sa je jedan od centara ove regije, a pored njega najpoznatiji je Mae Taman u Mae Zangu. Pored njih, tu je i kamp u Lampangu, a nudi zabavno iskustvo sa slonovima. Posjetioci mogu da se slikaju sa slonovima koji su obučeni da slikaju, sviraju muzičke instrumente, ili da obavljaju duhovite radnje.

Phuping palata i Nacionalni park su smješteni na nekih šest kilometara u planini. Ovaj lokalitet je ukrašen brojnim egzotičnim i šarenim cvijećem. Od sredine decembra do početka februara palata služi kao zimska rezidencija kraljevske porodice, i tada je zatvorena za javnost. Dalje uz planinu se nalaze i druge, veoma zanimljive atrakcije.

Botanička bašta kraljica Sirikit se nalazi tik do Mae Sa centra za treniranje slonova. Riječ je o predivnom vrtu koji se prostire na površini od 560 jutara, a u kome se nalazi preko 700 vrsta biljaka. Neke od posebnih atrakcija su kaktusi i orhideje. Prirodni ambijent ovo mjesto čini pravom oazom mira. Pored brojnog zelenila, ovdje se nalazi  restoran i suvenirnica.

Royal Flora grounds je razvijen kao „flora expo“ na površini od 80 hektara. Nastao je 2006/07. u čast komemoracije šezdesetogodišnje vladavine kralja. Ovaj uređeni park sa stalnom izložbom postao je javni park.

Čijang Maj ima da ponudi još mnogo toga. Ovo je grad duge kulture i tradicije, i dom je brojnih istorijskih znamenitosti. Takođe, ovo je i grad zabave. Posjetiocima se nude razne vrste uživanja i razonode. Tu su i restorani u kojima je obavezno da se proba neko od lokalnih jela. Iako su brojna jela potpuno nepoznata, neka od njih su zaista ukusna. Čijang Maj odiše duhom tradicije i modernog načina života. Čijang Maj je s pravom jedna od najboljih destinacija u svijetu.


 
Pročitajte slijedeći tekst: NEW YORK - top 10 atrakcija
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod