Destinacije

MOSKVA

Moskva je najveći i ujedno glavni grad Rusije, koji se nalazi u zapadnom, odnosno evropskom dijelu države...

Ona je najnaseljeniji grad u Evropi i jedan od najstarijih. Prvi put se pominje 1147. godine, a prijestonica Rusije postaje od 15-og vijeka. Kasnije, 1712. godine, prijestonica se seli u Petrograd, ali Moskva kao metropolis ne gubi na značaju. Dvadesetih godina prošlog vijeka, ona ponovo postaje glavni grad Sovjetskog saveza, i od tada ne gubi taj status, već postaje i centar brojnih značajnih događaja za ruski narod. I dan danas, ovo je moderna svjetska metropola, centar države i kulture, u kome se nalaze brojni kulturno - istorijski spomenici koji ovu tvrdnju, a i značaj samog grada potvrđuju. Kao takva, Moskva je idealan grad za uživanje.

Crveni trg je srce Moskve, i ujedno početna lokacija za obilazak grada. Ovdje se nalaze Lenjinov Mauzolej, crkva Svetog Vasilija i jedan od zidova tvrđave Kremlj. Trg ima dugu istoriju, a prvi put se pominje u petnaestom vijeku, kada je na njemu osnovana pijaca. Crveni trg je jedna od najzanimljivijih turističkih lokacija u Moskvi. Lenjinov Mauzolej čuva tijelo čuvenog sovjetskog revolucionara Vladimira Iliča Lenjina.

Crkva Svetog Vasilija je zadužbina ruskog cara Ivana Groznog, a građena je u periodu od 1555 – 1561. godine. Ovo prelijepo zdanje je jedan od simbola grada Moskve, a ovdje se danas nalazi muzej.

Kremlj je najznačajnije obilježje Moskve. Ovo arhitektonsko čudo svjedok je brojnih istorijskih događaja, a predstavlja najljepši primjer ruske arhitekture. U okviru Kremlja se nalaze dvorac Terem, Granovita palata, Uspenska crkva, crkva Svetog Mihaila, kao i mauzolej careva. Tu je takođe i kula Spaskaja, jedna od najljepših u čitavoj Moskvi. Kremlj se nalazi na UNESCO – voj listi svjetske baštine, i svakako je nezaobilazno turističko odredište u gradu. Boljšoj teatar je jedan od najpoznatijih u svijetu. Predivna arhitektura i savršen umjetnički program su glavna obilježja ovog zdanja.

Novodevičij manastir je podignut početkom šesnaestog vijeka, i nalazi se u potpuno netaknutom stanju i dan danas. Ovo je ujedno i tvrđava, a u blizini se nalazi groblje na kome su sahranjeni brojni ruski velikani. Katedrala Hrista Spasitelja je izgrađena 1997. godine, na mjestu gdje se nekada nalazila istoimena crkva iz devetnaestog vijeka, srušena u vrijeme vladavine Staljina. Prvobitna katedrala je predstavljala pomen na pobjedu Moskovljana nad Napoleonom, dok je druga posvećena teškoćama Moskve u dvadesetom vijeku.

Gorki Park je dobio ime po Maksimu Gorkom. Svjetski poznat park je idealno mjesto za bijeg od gradske buke. U njemu se nalaze brojne turističke atrakcije, koje svakako vrijedi obići.

Moskva je poznata po vrlo uzbudljivom noćnom provodu. U Tverskoj ulici se nalazi najveći broj klubova i barova. Ovdje dolazi najveći broj Moskovljana i turista. Veliki broj svjetski poznatih restorana nudi savršenu priliku za uživanje u najljepšim kulinarskim specijalitetima, kako ruskim, tako i internacionalnim. Čari Moskve mogu se vidjeti na svakom koraku, zbog čega je nemoguće u potpunosti opisati ovaj grad. Ovo je idealna destinacija za idealan odmor.

 
Pročitajte slijedeći tekst: BARBADOS
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod