Destinacije

SICILIJA

Provjerite da li je italijanska izreka “kada vidite Siciliju, otkrili ste cijeli svijet” tačna i posjetite ovo predivno mediteransko ostrvo...

Interesantna istorija i slikoviti predjeli čine savršenu kombinaciju, koja ovu destinaciiju čini savršenim mjestom za odmor. Kada tome dodate jedinstveno gastronomsko iskustvo, poželjećete da se vaš odmor nikada ne završi. Sicilija je najveće ostrvo u Mediteranu, jedan kosmopolitski region u kome se spajaju kulture Evrope, Azije i Afrike i čine magičnu mješavinu. Na njenom tlu živjeli su mnogi stari narodi, kao što su Feničani, Kartaginjani, Grci, Rimljani, Arapi i Normani. Njene zlatne plaže koje se smjenjuju sa strmim liticama krunisane su najaktivnijim vulkanom na svijetu, odnosno Etnom, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera.

Sicilija je mjesto odakle je potekla riječ mafija, a iznenadiće vas svojom veličanstvenom kulturom. Za oko turista, čuvena mafija je nevidljiva i kao da ne postoji, tako da nemate razloga za brigu. Kako je Sicilija u antičko vrijeme bila dio Velike Grčke, u njoj su sačuvani mnogi ostaci hramova i amfiteatara, koji vjekovima opčinjavaju njene brojne posjetioce. Blizu gradića Pjaca Armerina (Piazza armerina) nalazi se Vila Romana del Casale, rimska vila iz 4. vijeka sa nabogatijom, najvećom i najkompleksnijom kolekcijom mozaika na svijetu.

Nakon katastrofalnog zemljotresa 1693. godine koji je pogodio jugoistočni dio, uništeni gradovi Noto, Modika, Raguza i Katanija obnovljeni su u sicilijanskom baroknom stilu. Zbog svoje osobenosti našli su se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Svi turisti koji posjete Siciliju, nikako ne smiju propustiti priliku da posjete Palermo, njen glavni grad, mjesto izrazitih kontrasta. Sa jedne strane u Palermu se nalaze palate, katedrale i velelepni trgovi, a sa druge strane vidite klasična naselja ovog stanovništva, koja predstavljaju njeno lice i naličje, prošlost i sadašnjost jednog naroda.

Ako ste ljubitelj filma „Kum“ obavezno otiđite da uživo vidite autentičnu scenografiju. Savoca i Forca d’ Agro su sela u kojima su snimane neke scene ovog filmskog klasika. Posjetite i čuveni bar Vitteli gdje je sjedio Majk Korleone i gdje možete kupiti suvenire.

Tarmina, svjetski poznato odmaralište posebno omiljeno u krugovima svjetskog džet seta nalazi se podno Etne i predstavlja savršenu polaznu tačku za putovanje prema krateru vulkana. Dok se penjete uz planinu primijetićete nestanak vegetacije, a hodanje po vulkanskoj lavi kroz izmaglicu koja se stvara od toplote koja izbija iz tla biće iskustvo koje će učiniti da se osjetite kao da niste na ovoj planeti.

Brojne taverne su savršena mjesta za doživljavanje istinskog sicilijanskog duha. Gastronomija je ovdje veoma karakteristična i raznovrsna, isprobavanje i odabir hrane će vam oduzeti dosta vremena, ali za koje god od tradicionalnih sicilijanski jela da se odlučite – nećete pogriješiti. Kombinacija svježih sastojaka, ribe tek izvađene iz mora uz neobične dodatke pistaća ili badema, tradicionalna Pasta con le sarde (sa sardinama) ili rolovano pečenje Farsumagru. Ne smijete izbjeći ni predjelo arancini (pohovane kuglice pirinča) ni tradicionalnu salatu sa narandžama. Ipak, ostavite mjesta i za dezert. Među poslasticama su poznate torte cassata, fruta martorana od marcipana i neizostavni cannoli. Sicilijanci zaista uživaju u hrani. Poznati su po tome da na obroke troše mnogo vremena. Sa ručkom se počinje u 13h, a završava oko 15 ili 16h. Vrijeme za večeru nastupa oko 20h, a od stola se ponekad ne ustaje satima.

Ukus fantastične sicilijanske hrane obavezno treba upotpuniti nekim dobrim lokalnim vinom. Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju vrlo kvalitetnih i ukusnih vina, od kojih su najpoznatija salaparutski korvo, Marsala, pantelerijski muskat, liparska malvazija, Eloro Nero iz Avole, Ćerazuolo iz Vitorije i Etna.

Plaže na Siciliji, koje su uglavnom pješčane i duge po nekoliko kilometara, poznate su kao najbolje u Italiji. Kristalno čista plavo-zelena voda, prijatan sitan pijesak pod nogama, slikoviti pejzaži, jesu upravo ono što Siciliju i njenu obalu čini magičnom i posebnom. Većina plaža opremljeno je ležaljkama i suncobranima, kako biste mogli u potpunosti da se prepustite uživanju, a mnoge imaju i odvojeni dio za djecu, gdje dežuraju i spasilačke ekipe. Ovo su neke od najljepših: Mondello Lido nalazi se na 9 km od Palerma, Lido di Mortelle je 12 km od grada, Mesina Lido Mazzar: predivna plaža pored grada Taormina, često meta bogatih i slavnih Giardini-Naxos: malo turističko mjesto sa odličnom plažom pored Taormina.

Kada govorimo o noćnom životu Sicilije, on ovdje nije naročito zastupljen u tradicionalnom modernom smislu. Sicilijanci više vole da večeri provode u opuštenoj atmosferi kafića i restorana, dok se u većim gradovima nalazi mali broj noćnih klubova. Ipak, kada je riječ o kupovini, Sicilija je idealno mjesto za šoping. Odjeću, nakit, kozmetiku, slatkiše, vino, maslinovo ulje, predmeti od keramike i druge stvari mogu se kupiti na mnogim mjestima. Posebno vas može obradovati činjenica da je sve ono što kupite ovdje vrlo dobrog kvaliteta. Takođe postoje i veliki tržni centri gdje možete naći garderobu svjetski poznatih brendova i čuvenih italijanskih kreatora. Ako se odlučite za neku stvar, možete biti sigurni da ste kupili original.


 
Pročitajte slijedeći tekst: SINGAPUR
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod