Destinacije

ŽENEVA

Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, a zadržao je šarm i toplinu alpske varoši.

Na ulicama krstare skupocjeni automobili, u malo kom gradu u svijetu može da se vidi toliko "rols rojseva", "mercedesa", "poršea" i "ferarija"... Kako izgleda idealan grad? Ni preveliki, ni suviše mali. Trebalo bi da ima sve prednosti metropole, ali i miran ritam provincije, koji budi spokoj i razbija dinamiku gradskog života. Kada, uz sve ovo posjeduje i bogatu tradiciju, predivnu arhitekturu, atraktivne prirodne ljepote i najbolji životni standard na svijetu, samo jedan ispunjava sve uslove - Ženeva! 

Smještena je na zapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja metropolu u malom pakovanju sa oko 200.000 stanovnika u užem i 750.000 u širem području. Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, ali je uz to zadržao šarm i toplinu alpske varoši. 

Pred znatiželjnim turistima prostiru se "ulickane" ulice, redovi ekskluzivnih hotela i banaka, a sve pod konac... Grad je središte evropske elite, bankarski centar, ali i domaćin mnogih svjetskih organizacija, među kojima je i evropsko sjedište Ujedinjenih nacija. U njemu žive, rade i dolaze u obilazak ljudi svih nacionalnosti, baš kao i u najveće svjetske metropole. 

Bez sumnje, Ženeva je i grad novca. Osim u Moskvi, vjerovatno nigdje nema više "rols rojseva", "mercedesa", "poršea" i "ferarija" nego u ovom gradu, prava je rijetkost naići na automobil koji vrijedi manje od 15.000 eura. Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90 procenata njene površine potpuno ravno. Kao prelijepa oaza, sa svih strana okružena je planinskim vrhovima, jedino brdo je u centru, tu je smješten Stari grad, isprepleten uskim i perfektno pozicioniranim ulicama, tipičnim za švajcarske varošice. Ovdje se pije i najbolja kafa, tvrde mještani. Na samom vrhu nalazi se katedrala Svetog Petra, a ne bi trebalo propustiti ni posjetu Gradskoj skupštini, mnogobrojnim muzejima (ima ih više od 40) i ruskoj pravoslavnoj crkvi! Posebna atrakcija su velelepne vile na Ženevskom jezeru, koje bude maštu, a sinonim su za luksuz i idealno mjesto za stanovanje. 

Prirodne ljepote grada nisu ništa manje očaravajuće. Jezero sa kristalno čistom vodom i čuvenim gejzirom u samom centru, obaveznim detaljem ženevskih razglednica, predstavlja atrakciju jer usred Alpa dočarava mediteransku atmosferu. Ispod centralnih mostova, po jezeru plivaju bijeli labudovi, takođe simbol ove male švajcarske metropole. 

Ne bi trebalo propustiti šetnju velelepnom i kao iz bajke Botaničkom baštom, sa koje se pruža nezaboravan pogled na jezero. Ova zelena oaza u centru grada može da se pohvali sa dva kraljevska ljetnjikovca. U Ženevi postoji i nekoliko lijepo uređenih plaža, ali je voda prijatna za kupanje samo u najtoplijim ljetnjim mjesecima. Ko voli zimske sportove, na raspolaganju su mu obližnji ski-centri na okolnim alpskim padinama. 

Životni standard u Ženevi je na najvišem nivou, kao i cijene! I za najmanju sitnicu, potrebno je ruku zavući duboko u džep, što ne pada lako turistima, posebno kada se u obzir uzme činjenica da najglamurozniji švajcarski grad ima ekskluzivne radnje sa najfinijom robom, koje neodoljivo mame sve, posebno dame. 

Slična situacija je i sa noćnim životom. Iako mali grad, Ženeva ima mnogobrojne klubove i diskoteke. Međutim, ako nemate pedesetak evra u novčaniku, koliko košta nekoliko pića, bolje da zaboravite na provod. Ipak, ovo je stjecište glamura, luksuza i prestiža. 

Nakit i čokolada 

Mnogi posjetioci najviše novca potroše na nakit, jer u najekskluzivnijim juvelirnicama na svijetu mogu da kupe najkvalitetnije dijamante, rubine, safire, zlato, kao i švajcarske satove. Kao suvenir obavezno uzimaju i vrhunske mliječne čokolade, nezaboravnog ukusa. Najbolje prodavnice nalaze se u popularnoj Trgovačkoj ulici. Posle šopinga, većina pravi predah uz kafu. Espreso u nekom od mnogobrojnih kafea košta od tri do pet eura, a ručak u "skromnijem" restoranu najmanje 15 eura po osobi.

 
Pročitajte slijedeći tekst: LONDON
 
NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

NAJLUKSUZNIJA PUTOVANJA VOZOM

Sa snažnom povezanošću sa istorijom i naslijeđem, dekadencija putovanja vozom je nešto što se ponovo vraća u modu.

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

SKRIVENA ZEMLJA ČUDA U HOLANDIJI

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite, dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Holadnska Venecija, a nalazi se

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

NAJBOLJE DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI OVE GODINE

Od istorijskih znamenitosti do atrakcija modernog doba, od brdovitih predjela do priobalnih odmarališta, vinograda i šoping destinacija, Trip Advisor sajt predstavio na

GRADOVI LJUBAVI

GRADOVI LJUBAVI

I dok su romantični gradovi poput Pariza i Venecije uvijek u modi, bilo bi dobro da se usudite da probate nešto novo, drugačije, neku potpuno drugu destinaciju,

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

MONTE KARLO - DESTINACIJA BOGATIH

Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada.

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

10 NAJBOLJIH OSTRVA ZA ODMOR OVOG LJETA

Ovog puta, odlučili smo da vam predstavimo deset najboljih ostrva, koja možete posjetiti tokom ovog ljeta.

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA STANOVANJE

Jedna londonska neprofitna organizacija uporedila je cijene života u većim gradovima koji su ovih dana prava jezgra biznisa. Tačnije, oni su uporedili prosječne cijen

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

POGLED SA NEBODERA – NAJBOLJI BAROVI NJUJORKA

Svakodnevne aktivnosti u Njujorku uvijek mogu da se podignu na viši nivo, gdje stvari poput odlaska na brzu kafu dobijaju novi smisao ako sjedite na vrhu jednog od nebod