Automobili

RANGE ROVER LWB

Land Rover je pred premijerni nastup u Dubaiju predstavio Range Rover LWB, odnosno verziju sa produženim međuosovinskim razmakom, koja se može pohvaliti i nivoom luksuza.

LWB ima 200 mm duži međuosovinski razmak što je rezultovalo rastom ukupne dužine na 5,2 m i rastom ponude prostora za putnike na zadnjoj klupi i to za 14 cm u području koljena. Ukoliko kupac izabere opciju posebnih zadnjih sjedišta tada se nagib naslona svakog od njih može namještati za 17 stepeni, odnosno 8 više nego prije. Narastao je i prtljažnik i to za 315 l pa je sada najveća zapremina 2345 l.

Nedostatak povećanja dimenzija je svakako veća masa, odnosno LWB je 80 kg teži od standardnog Range Rovera, ali sa 510 KS snažnim kompresorskim motorom ovaj automobil će do 100 km/h ubrzavati za 5,5 sekundi, dakle 0,4 sekunde sporije, ali opet vrlo brzo. Takođe, neznatno je narasla i potrošnja goriva.

Automobil će biti dostupan i sa 345 KS snažnim 4,4 V8 diesel motorom. 

Od nove opreme treba izdvojiti električne zavjese, panoramski stakleni krov, novu LED ambijentalno osvjetljenje, nove kožne presvlake, električne stoliće pozadi, 10,2-inča ekrane u boji, nove setove 21 i 22-colnih felni i sl. Inače kupci će moći da izaberu između verzija Vogue, Vogue SE, Autobiography i Autobigraphy Black, a krajem naredne godine će im se pridružiti i Hybrid, koji će se prvenstveno razlikovati pogonskim sklopom, ali i nekim detaljima opreme.

O BRENDU

Prvi Land Rover, dizajniran 1948. godine, bio je više produkt ‘’zašto da ne’’ pristupa nego novih ideja njegovih proizvođača, braće Wilks.

Jeep se dokazao i postao popularan za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, što je dalo priliku Britancima da nadmaše Amerikance lansiranjem Land Rover-a koji  se pokazao kao pouzdan višenamjenski automobil koji bi mogao lako osporiti nadmoć Jeep-a.

Prvi Land Rover je prikazan na salonu automobila u Amsterdamu 30. aprila 1948, gdje je bio jako zapažen. Izrađen na šasiji Jeep-a,  Land Rover-ove glavne prednosti  su bile čvrstina, lagana konstrukcija i sposobnost da sa manje napora prelazi nepristupačan teren.

Land Rover je u međuvremenu postao glavno vozilo koje se koristi u ekspedicijama i stekao je ugled zbog svoje pouzdanosti u ekstremnim uslovima. U stvari, Land Rover je postao toliko popularan kao prevozno do mnogih udaljenih područija širom svijeta da postoji tvrdnja da je to prvo vozilo koje je vidjelo 1/3 stanovništva Zemlje.

Nakon što je promjenio nekoliko vlasnika, Land Rover postaje vlasništvo BMW-a, pod kojim je nekoliko novih modela pušteno u prodaju. Takođe obavljene su i neke manje i veće nadogradnje na starijim automobilima. Disco i Freelander su prva dva modela koji su objavljeni pod patronatom BMW-a, koji su izvršili  značajan uticaj na SUV i MPV tržištu.

Od 2000. Land Rover se sve češće nalazi na meti potrošača zbog manjeg kvaliteta i pouzdanosti. Zbog toga automobili prolaze kroz ozbiljan proces unapređenja kvaliteta. Međutim uprkos svom povratku, kompanija je ponovo promjenila vlasnika i od ove godine je kao i Jaguar postala  dio indijske grupe Tata Motors.

 
Pročitajte slijedeći tekst: MAYBACH - PONOVO!
 
NOVI AUDI LJEPOTAN OGRANIČENOG IZDANJA

NOVI AUDI LJEPOTAN OGRANIČENOG IZDANJA

Kompanija Audi pomislila je da bi bilo lijepo odati poštovanje Audi R8 LMS modelu, kog se neki od vas sjećaju kao pobjednika prošlogodišnje trke u Nurburgringu…

LAMBORGHINI AVENTADOR SUPERVELOCE – BOLJI NEGO IKAD

LAMBORGHINI AVENTADOR SUPERVELOCE – BOLJI NEGO IKAD

Jedan od najboljih italijanskih superautomobila, Lamborghini Aventador LP 750-4 je sada bolji nego ikada, zahvaljujući ljudima iz Novitec Torado…

TOP 10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA

TOP 10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA

Najekskluzivniji automobili na svijetu predstavljaju nešto mnogo više od običnog prevoznog sredstva. Pokretna umjetnička djela tehnologije objedinjuju oko sebe neke p

ROLLS ROYCE PHANTOM MODELI IDU U PENZIJU

ROLLS ROYCE PHANTOM MODELI IDU U PENZIJU

Generacija Rolls Royce Phantom modela koja je trenutno na tržištu, spremna je za penzionisanje…

VRHUNSKO KTM IZDANJE – X-BOW GT BLACK

VRHUNSKO KTM IZDANJE – X-BOW GT BLACK

Kada prvi put dobijete nagovještaj tame koja je ključni dio novog KTM dizajna, vjerovatno ćete poželjeti da ga provozate – barem jedan krug

LAMBORGHINI PRETVOREN U AUTOMOBIL ZA BETMENA

LAMBORGHINI PRETVOREN U AUTOMOBIL ZA BETMENA

Vjerovali ili ne, ovaj automobil koji djeluje kao savršeni dizajn za Betmena, zapravo je Lamborghini…

ROLLS ROYCE WRAITH IDEALAN ZA POBIJESNIJELOG MAKSA

ROLLS ROYCE WRAITH IDEALAN ZA POBIJESNIJELOG MAKSA

Za mnoge od nas, standardna verzija Rolls Royce Wraith modela je sasvim dovoljno luksuzna i moćna, ali ne misle svi tako…

DA LI STE SPREMNI ZA NOVI PAGANI HUAYRA PROJEKAT?

DA LI STE SPREMNI ZA NOVI PAGANI HUAYRA PROJEKAT?

Oni su upravo predstavili svoje novo remek djelo na četiri točka. Nazvan Pearl, ovaj moćni superautomobil je zapravo unikatna verzija Huayra modela.