Automobili

FERRARI - CALIFORNIA T MODEL

Ferrari je predstavio novu generaciju modela California koja će pred širom javnošću debitovati slijedećeg mjeseca u Ženevi i kojoj će sastavni dio imena biti oznaka T...

Novi Ferrarijev cabrio će pokretati 3,8 V8 bi-turbo motor čime se označava povratak turbo punjača u tzv. mainstream modele iz Maranella. Podsjetimo, poslednji je bio F40 koji se proizvodio između 1987. i 1992. godine.

Snaga spomenutog motora iznosi 412 kW, odnosno 560 KS pri 7500 o/min, a najveći obrtni momenat 755 Nm pri 4750 o/min. To je dovoljno da California T ukupne mase od 1.625 kg ubrza do 100 km/h za 3,6 sekundi i dostigne najveću brzinu od 315 km/h, u oba slučaja riječ je o manjim unaprijeđenjima u odnosu na prethodnu generaciju. 

Potrošnja je smanjena za oko 15% pa će ovaj model u prosjeku trošiti oko 10,5 l/100 km, dok će mu se emisija ugljen dioksida kretati oko 250 g/km, što je značajno smanjeno u odnosu sa prethodnikovih 299 g/km. 

Spomenimo samo ukratko da je u osnovi riječ o motoru koji se ugrađuje u Maseratijeve modele Quattroporte i Ghibli, ali za potrebe Californije T isti je temeljno dorađen, odnosno uz mnoge izmjene povećana mu je i zapremina (sa 3799 na 3855 cm3), snaga i obrtni momenat, uz istovremeno smanjenje potrošnje dodavanjem stop-start sistema koji kod Maseratijevih modela nije dostupan. U Ferrariju takođe tvrde i da su dodatno unaprijedili zvuk pogona. 

Uz nove carbon-ceramic diskove koji omogućuju Californiji T zaustavljanje pri brzini od 100 km/h za 34 m, Ferrari je ovom modelu dodatno unaprijedio i trap što će dodatno povećati sigurnost i udobnost, ali i vozne sposobnosti automobila. Slično važi i za upravljač.

Što se spoljašnjosti tiče novi model je u osnovi zadržao dimenzije (4570/1910/1322 mm) i osnovne linije svog prethodnika, ali uz uticaje modela F12 i FF. Novi model je od prethodnika preuzeo i tvrdi sklopivi krov kojem je za podizanje, odnosno spuštanje potrebno 14 sekundi. 

Promjene enterijera su uočljivije i obuhvataju nove kožne presvlake, novi 6,5-inčni središnji ekran osjetljiv na dodir i dodatni središnji ekran koji pokazuje podatke o motoru, a obnovljena je i instrumentna tabla, kao i ostatak središnjeg stuba. 

Knjiga porudžbina za Californiu T se otvara na ženevskom auto salonu, ali oni koji nisu bili te sreće da svoj zahtjev već predaju, na isporuku će vjerovatno čekati do naredne godine. Cijena za sada nije objavljena, ali ne bi trebala da se znatno razlikuje od one koju je bilo potrebno izdvojiti za dosadašnji model.

O BRENDU

Osnovan od strane Enza Ferrarija, priča o čuvenom modelu Scuderia jeste prča o posvećenosti, različitosti i stvarno brzim automobilima. Nakon preseljenja u Maranello u 1943, Enco je izradio Tipo 815 koji je bio prvi model Ferrari-ja, a ne 125 Sport kako je pogrešno vjerovano.

Nepripremljeni za bitku sa modelom Jaguara E-Tipe na putu, kompanija je mogla da uradi malo toga da bi obezbijedila rast. Pomoć je došla od jednog od ljudi koji je bio otpušten, bivši glavni inženjer Carlo Chiti, koji je doveo nove ljude u tim da bi završio razvoj 250 GTO modela. Misija završetka GTO je uspješno ostvarena.

Ferrari je cvjetao tokom 60-ih. Model kao što je Dino postao je gotovo odmah klasičan hit, što je rezultiralo u velikom povećanju prodaje. Stabilan novčani tok dozvolio je Ferrarijevom timu da i dalje radi istraživanja novih motora i modela, što je krunisano proizvodnjom  modela 250 P.

Nakon što FIA zabranjuje sva kola iznad 3000cc Ferrari je morao da pauzira projektom modela 312 P. Prijetnja je došla i od Porsche-a koji je dominirao u trkama početkom 70-ih, ostavljajući Ferrari da sanja titulu. Kasnije međutim, Ferrari je imao spektakularan povratak sa modelom 312PB. Od 1973. godine Ferrari se fokusira isključivo na F1.

Trenutno, Ferrari je dio Fiat grupe koja posjeduje većinu udjela kompanije. Što se tiče trka, Ferrari je i dalje jako aktivan. Između 2000. i 2004, Ferrarijev vozač Michael Schumacher ostvario je svjetsku dominaciju i osvojio šampionske titule Svjetskog šampionata četiri puta u nizu. Takođe, Ferrari je osvajao prevenstvo u kategoriji konstruktora 5 godina za redom (1999 - 2004).
 
Pročitajte slijedeći tekst: NOVI BMW
 
NOVI AUDI LJEPOTAN OGRANIČENOG IZDANJA

NOVI AUDI LJEPOTAN OGRANIČENOG IZDANJA

Kompanija Audi pomislila je da bi bilo lijepo odati poštovanje Audi R8 LMS modelu, kog se neki od vas sjećaju kao pobjednika prošlogodišnje trke u Nurburgringu…

LAMBORGHINI AVENTADOR SUPERVELOCE – BOLJI NEGO IKAD

LAMBORGHINI AVENTADOR SUPERVELOCE – BOLJI NEGO IKAD

Jedan od najboljih italijanskih superautomobila, Lamborghini Aventador LP 750-4 je sada bolji nego ikada, zahvaljujući ljudima iz Novitec Torado…

TOP 10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA

TOP 10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA

Najekskluzivniji automobili na svijetu predstavljaju nešto mnogo više od običnog prevoznog sredstva. Pokretna umjetnička djela tehnologije objedinjuju oko sebe neke p

ROLLS ROYCE PHANTOM MODELI IDU U PENZIJU

ROLLS ROYCE PHANTOM MODELI IDU U PENZIJU

Generacija Rolls Royce Phantom modela koja je trenutno na tržištu, spremna je za penzionisanje…

VRHUNSKO KTM IZDANJE – X-BOW GT BLACK

VRHUNSKO KTM IZDANJE – X-BOW GT BLACK

Kada prvi put dobijete nagovještaj tame koja je ključni dio novog KTM dizajna, vjerovatno ćete poželjeti da ga provozate – barem jedan krug

LAMBORGHINI PRETVOREN U AUTOMOBIL ZA BETMENA

LAMBORGHINI PRETVOREN U AUTOMOBIL ZA BETMENA

Vjerovali ili ne, ovaj automobil koji djeluje kao savršeni dizajn za Betmena, zapravo je Lamborghini…

ROLLS ROYCE WRAITH IDEALAN ZA POBIJESNIJELOG MAKSA

ROLLS ROYCE WRAITH IDEALAN ZA POBIJESNIJELOG MAKSA

Za mnoge od nas, standardna verzija Rolls Royce Wraith modela je sasvim dovoljno luksuzna i moćna, ali ne misle svi tako…

DA LI STE SPREMNI ZA NOVI PAGANI HUAYRA PROJEKAT?

DA LI STE SPREMNI ZA NOVI PAGANI HUAYRA PROJEKAT?

Oni su upravo predstavili svoje novo remek djelo na četiri točka. Nazvan Pearl, ovaj moćni superautomobil je zapravo unikatna verzija Huayra modela.